En hollandaise är en klassisk sås när man tänker helstekt lax och söndagsmiddag, men det är också grunden i många andra såser. Tekniken med emulsion, där ägget binder med smöret är något som återkommer i många varianter.

Det går också att utöka även denna sås med framförallt olika smaksättningar. Brynt smör, cayennepeppar, mer syra, schalottenlök och dragon med mera. Testa dig fram och njut!

Hollandaise

En klassisk emulsionssås som passar perfekt till lax eller sparris.
Tillagningstid15 minuter
Total tid15 minuter
Måltid: Sås
Kök: Franskt
Nyckelord: Grillsås, klassiker, Klassisk, Tillbehör
Portioner: 4
Kalorier: 350kcal
Hobbykock: Pär Hedberg

Ingredienser

  • 2 st äggulor
  • 250 gr smält smör
  • 2 msk pressad citron
  • 2 msk vatten
  • salt

Instruktioner

  • Blanda äggulor, citron och vatten i en skål.
  • Ställ skålen i vattenbad ca 70 grader och vispa till blandningen får den konsistens du önskar. Detta sker när blandningen når ca 66 grader.
  • Vispa ner smöret, först droppvis, sedan mer tills allt har vispats in.
  • Smaksätt med salt.

Anteckning

Obs 1. Spricker såsen? Då är det för varmt. Antingen äggröran eller smöret. Då kan man börja om i ny skål med en äggula, sedan hälla på den spruckna såsen under omrörning.
Obs 2. Testa att använda brynt smör istället. Eller addera schalottenlök och dragon, så har du en Bearnaisesås!