Grillad fjällröding med hollandaise

Har du tröttnat på att bara grilla kött? Nej, det har såklart inte vi heller. Men ibland kan det blir mer än bra att variera sig. En sån här grillkväll, där barnen ber om mer och slickar såsen från tallriken, trots att det är fisk, är också helt ok.
Servera gärna med ångkokta morötter, sparris, grillad vårlök, färskpotatis, rädisor. Här kan man variera mycket.

Grillad Fjällröding

En smakrik fisk att ha på grillen.
Förberedelser30 minuter
Tillagningstid30 minuter
Total tid1 t
Måltid: Huvudrätt
Kök: Svenskt
Nyckelord: Fisk, Grilla, Röding, Sommar
Portioner: 4
Kalorier: 174kcal
Hobbykock: Pär Hedberg

Ingredienser

  • 2 st urtagna fjällrödingar
  • 1 st ekologisk citron
  • havssalt
  • peppar

Instruktioner

  • Skär snitt i fiskens sidor, i samma vinkel som gälarna, ända ned till benet. Ca 2 cm mellan snitten.
  • Strö rikligt med salt och peppar i snitten, och på insidan av fisken.
  • Skär små klyftor av citronen och stoppa ner i skårorna.
  • Grilla på indirekt värme ca 30 minuter. Använd gärna halster, för att lättare få loss fisken.
  • Servera gärna med hollandaise, sparris och kokt amandine potatis.

Anteckning

OBS! Om du inte har ekologisk citron, var då oerhört noga med att tvätta ytan på skalet, innan du använder det i matlagningen. 



Den perfekta såsen att ha till en grillrätt som detta. Smörig och syrlig, med en viss sälta. Detta passar väldigt bra tillsammans med den feta fisken. Vispa på, och njut!

Hollandaise

En klassisk emulsionssås som passar perfekt till lax eller sparris.
Tillagningstid15 minuter
Total tid15 minuter
Måltid: Sås
Kök: Franskt
Nyckelord: Grillsås, klassiker, Klassisk, Tillbehör
Portioner: 4
Kalorier: 350kcal
Hobbykock: Pär Hedberg

Ingredienser

  • 2 st äggulor
  • 250 gr smält smör
  • 2 msk pressad citron
  • 2 msk vatten
  • salt

Instruktioner

  • Blanda äggulor, citron och vatten i en skål.
  • Ställ skålen i vattenbad ca 70 grader och vispa till blandningen får den konsistens du önskar. Detta sker när blandningen når ca 66 grader.
  • Vispa ner smöret, först droppvis, sedan mer tills allt har vispats in.
  • Smaksätt med salt.

Anteckning

Obs 1. Spricker såsen? Då är det för varmt. Antingen äggröran eller smöret. Då kan man börja om i ny skål med en äggula, sedan hälla på den spruckna såsen under omrörning.
Obs 2. Testa att använda brynt smör istället. Eller addera schalottenlök och dragon, så har du en Bearnaisesås!