En grym efterrätt som kan förberedas dagar innan det stora kalaset. Här med en skvätt Amaretto.
Detta kan ibland varieras med Cognac, men för mig är efterrätten inte den samma om inte hasselnötssmaken finns där i bakgrunden.
Denna version har också ganska lite socker. Det går att variera det också, men detta tycker jag är lagom efter en större middag.
Tiramisu
Klassisk italiensk efterrätt som med fördel kan göras några dagar innan den ska ätas
Tillagningstid30 minuter
Vilotid1 d
Total tid1 d 30 minuter
Måltid: Efterrätt
Kök: Italienskt
Nyckelord: Alkohol, Enkelt, Smidigt
Portioner: 4
Hobbykock: Pär Hedberg
Utrustning
- Elvisp
Ingredienser
- 4 st Ägg
- 500 gr Mascarpone
- 4 cl Amaretto
- 1 dl Socker
- 4 cl Espresso / Starkt kaffe
- 15 st Savoardikex
- Kakao
Instruktioner
- Separera äggen i varsina skålar
- Blanda äggula med Amaretto och Mascarpone. Rör till en slät kräm.
- Vispa äggvitorna hårt i en annan skål
- Häll i lite socker i taget medan du vispar
- Vänd i äggvitan i Mascarponekrämen (försiktigt, så äggvitan håller strukturen)
- Häll i expresson i botten på en form. Lägg Savoardikex i lager, så de suger upp kaffet.
- Häll över Mascarponekrämen över kexen. Låt stå i kylen till nästa dag (minst.. Blir godare ju längre den får dra.)..
- Strö över kakao strax innan servering.