Detta är ett lite annorlunda sätt att laga mat, men det blir mycket smakrikt. Påminner lite om tjälknöl i smaken, om du åt det som liten, men här är köttet mycket mycket mört.
Det fina i detta recept är att det går att laga mat en hel dag, utan att ens behöva vara hemma och passa. Om det nu är så att din ugn har rätt tillbehör.
Annars blir det lite svårare. Men inte alls omöjligt att slå på köttet på förmiddagen och sedan glömma bort det till precis innan det är dags att äta. Ett tidseffektivt recept helt enkelt.
Då köttet är salt är det bra att servera en lite sötare sås till, för att det inte ska bli för salt tillsammans med en kraftig sås. Gärna en nykokt morot och en skön kokt potatis till.
Saltinbakad hjortstek
Annorlunda men fantastiskt gott
Förberedelser10 minuter
Tillagningstid4 t 30 minuter
Total tid4 t 40 minuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: Europeiskt
Portioner: 4 port
Hobbykock: Pär Hedberg
Utrustning
- Termometer
Ingredienser
- 1,5 kg Hjortstek
- 1 kg grovt salt
- 2 st äggvitor
Instruktioner
- Värm ugnen till ca 70°C
- Putsa hjortsteken från hårda hinnor
- Häll salt i botten på en form, ca 0,5 cm tjockt, så att det täcker storleken för steken
- Blanda äggvita och salt så att det blir en knappt mättad sörja
- Gegga på sörjan som ett lager som täcker hela steken
- Låt steken gå i ugnen tills den når en innertemperatur på ca 64°C. Detta tar ca 4 timmar. Har du en ugn med termometer som stänger av när köttet nått rätt temperatur så är det bara att sticka hemifrån och göra något skoj under tiden. Köttet kan stå på eftervärme tills du är hemma.
- Är du däremot hemma när det är klart kan du vira in hela saltpaketet i folie och låta det vila minst 30 minuter.
- Knacka sedan av saltet och servera med en god gräddsås, gärna med svartvinbärsgelé och kokt potatis.