Att laga en “Spatchcock kyckling” går ut på att man klipper upp kycklingen längs med ryggraden, så att det går att platta ut kycklingen.
Detta gör att kycklingen tillagas jämnare och mycket fortare än om man lät kycklingkroppen vara intakt. Ända ner till halverade tillagningstid om man får tro en del siter på nätet. Detta då större del av kycklingen har kontakt med varm plåt, snarare än varm luft.
Detta ger också möjlighet att laga hela kycklingen direkt på grillen. Det kan man ju göra på andra sätt, till exempel genom att trä den på en ölburk, men genom att laga den Spatchcock så får man direkt ett jämnare resultat. Det går också att laga den direkt i en stekpanna på detta sätt, och antagligen får man också ett bra resultat om man väljer att laga den sous vide som spatchcock. Detta kräver lite experimenterande…
Spatchcock kyckling
Utrustning
- Sax
- Termometer
Ingredienser
- 1 hel kyckling, (av god kvalité såklart)
- paprikapulver
- vitlökspulver
- salt
- peppar
Instruktioner
- Värm ugnen till 180°C eller tänd grillen enligt 50/50 principen
- Lägg kycklingen med ryggen uppåt. Klipp med vass sax på vardera sida om ryggraden, från huvudändan till baken.
- Lägg kycklingen med den uppklippta sidan nedåt på en plåt och tryck till, så att kycklingen stannar uttryckt.
- Gnid in kryddorna över hela kycklingen
- Låt kycklingen stekas till minst 72 grader innertemperatur (gäller svensk kyckling, se artikeln om innertemp)
- Servera med smaskigheter som stekt potatis eller ris, och gör gärna sås på skyn som blir på plåten genom deglasering.