Under sommaren, när rabarbern lever sitt egna lilla liv i ett hörn av din trädgård, kan det vara gott att ha flera idéer kring vad man ska göra av den där rabarbern.
Detta recept ger en härlig blandning av krisp, syra och sötma vilket passar perfekt till den där rabarbern.
Det är en ganska lätt efterrätt, som inte blir alltför mastig.
Vill man inte brottas med Masqarepone queneller kan en god vaniljglass passa minst lika bra till.
I receptet nedan använder jag en färdigskrapad “bourbon vanilj”. Självklart går det minst lika bra att peta ur innanmätet på en vaniljstång, men det är bara snäppet krångligare.
Champagnebakad rabarber
Sous vide rabarber med champagne och vanilj
Förberedelser30 minuter
Tillagningstid2 t 30 minuter
Total tid3 t
Måltid: Efterrätt
Kök: Europeiskt
Portioner: 4 port
Hobbykock: Pär Hedberg
Utrustning
- Sous vide bad
Ingredienser
Champagnebakad Rabarber
- 3 st hela, späda rabarber
- 2 dl champagne, brut
- 1 dl vatten
- 2 dl strösocker
- 1 tsk bourbon vanilj
Mascarpone quenelle
- 250 gr mascarpone
- 1 dl grädde
- 1 msk florsocker
- ½ tsk bourbon vanilj
Karamelliserad vit choklad
- 200 gr bagerichoklad, vit
Instruktioner
Champagnebakad Rabarber
- Skär till en extra lång vaccumpåse (för att undvika att suga upp vätskan)
- Slanta rabarber i centimeterbreda slantar och stoppa ner i påsen
- Häll i bourbon vanilj
- Häll på champagne, socker och vatten
- Vakuumpacka och låt gå i ca 2 timmar i 62°C
Mascarpone quenelle
- Vispa grädden fluffigt
- Smaksätt med vaniljsocker
- Vänd ner mascarpone
- Låt stå kallt tills det är dags att lägga upp
- Vid uppläggning, forma quenellerna mellan två skedar