Friterad camembert 2

Friterad camembert

Friterad camembert 3

En helt gudomlig smakkombination, som du inte tror att du kommer gilla, men säkert bara längtar efter en portion till när du väl smakat.

Ja, ok. Den är lite mäktig. Men två portioner går ner. Jag har provat!

Inte en enda 70-talsrestaurang med självaktning har missat att sätta upp denna superdessert på sin meny. Men de flesta sådana restauranger finns nog inte längre. Förhoppningsvis inte beroende på denna dessert..

Fritera. Ät. Njut.

Friterad camembert med glass

Friterad camembert 4

En riktig 70-tals klassiker. Otroligt oväntad smakkombination som fungerar hur bra som helst.

Frityrsmet

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1,5 dl vatten
  • 1 st äggvita

Övrigt

  • 250 gram camembert ((ofta såld i "puckform"))
  • 1 knippe färsk persilja
  • 2 msk hjortronsylt
  • 2 kulor vaniljglass

Frityrsmet

  1. Blanda ihop de torra ingredienserna till frityrsmeten

  2. Häll i vatten, lite i taget och rör till en len smet

  3. Vispa äggvitan hårt och vänd ner i smeten

  4. Låt svälla ca 30 minuter

Fritering

  1. Värm oljan i kastrull till 180 grader (eller vrid på fritösen och ta det lugnt). Ha alltid ett lock i närheten när du friterar, om värmen skulle sticka iväg och starta en brand. Släck med locket ALDRIG med vatten!

  2. Skär ostpucken i fjärdedelar

  3. Doppa ostarna i frityrsmeten och doppa ner i oljan. Bäst brukar det bli om man kan hålla fast osten i oljan en stund (t ex med en grillpincett av metall).

  4. Fritera tills ytan blir gyllene

  5. Ta upp med hålslev och låt droppa av på hushållspapper

  6. Fritera också några blad av persiljan, men bli inte förskräckt när den sprätter till precis när du lägger den i oljan. Låt bara fritera snabbt så de inte bränns (ingen angenäm smak då)

  7. Servera med hjortronsylt och glass

Om författaren

Lämna en kommentar

Rulla till toppen