Bild av monicore från Pixabay

Grundläggande smakkunskap

Bild av monicore från Pixabay

När man börjar intressera sig för mat kan det vara intressant att läsa på lite om de olika grundsmakerna som finns. Det är med den kunskapen som du sedan kan trixa till dina favoriträtter till att nå nya höjder.

Matlagning innebär inte bara ett behov av att lära sig tekniska moment och maskiner, utan det är ett finkänslig hantverk med smakerna som verktyg.

Det brukar pratas om att det finns fem stycken grundsmaker. Grundsmak kallas de för att de inte kan återskapas genom att kombinera andra smaker, utan är “högst i hierarkin”.

Dessa fem smaker anses vara sött, salt, surt, beskt och umami.

Den senare är en uppstickare som kommit allt mer på senare år och är svårare att beskriva i ord än någon av de andra. Men det de har gemensamt är att de har egna receptorer i smaklökarna på tungan som bara reagerar på just dessa grundsmaker.

För att känna smaker, så blandas de olika grundsmakerna samman med influenser från doftreceptorerna i näsan.

Prova gärna det magiska tricket med att stoppa en blandning av kanel och socker på en sked i munnen medan du håller för näsan.
Den första smaken du kommer känna är sött, men inget mer. Om du däremot släpper näsan så kommer du direkt känna smaken av kanel.

Akta dig dock från att andas in med munnen samtidigt. Det ger en helt galen hostreaktion p.g.a kaneldamm. Tro mig.

Det är på grund av näsans roll i smakupplevelsen som man skall snurra vinglas för att frigöra dofter tillsammans med smaker, innan du stoppar vinet i munnen.

I några artiklar framåt kommer vi skriva mer detaljerat om de olika grundsmakerna, hur de kan kombineras och hur de kan dämpa varandras effekter.

Om författaren

Lämna en kommentar

Rulla till toppen