Att få till fisk som barnen gillar kan ibland vara en utmaning. I vår familj experimenteras det ofta med olika sorters fisk. Men så fort man använder det ordet så är det något som inte är gott.
Barnen själva har dock kommit på att Lax. Det är gott. Att det är fisk har de säkert koll på, men inget vi nämner i onödan.
Dessutom kan riktigt fin lax vara enkelt att få tag på hos de flesta välsorterade handlare (och då menar jag inte de där 3-4 frysta bitarna i specialgjord plastförpackning).
En hel laxsida kan säkert skrämma någon att ge sig på, men enklare fisktillagning får man leta efter. Slå på ugnen. Krydda. Vänta. Klart!
Hel lax i ugn
Snabb tillagning för en familjefavorit
- 1 kg hel laxsida
- dill ((gärna frusen om du inte har färsk, hellre än torkad))
- havssalt
- grovmalen svartpeppar
- ½ st pressad citron
- 2 dl vatten
Sätt ugnen på 180 grader
Dela fisken så att den får plats på en djup plåt.
Strö salt, dill och peppar över fisken
Fördela saften från en halv citron jämnt över fisken
Lägg fisken på folie i plåten (så att den inte fastnar i plåten)
Häll vattnet vid sidan av fisken i plåten för att hålla den fuktig
Sätt in den mitt i ugnen i ca 30 minuter