Top blade är en Amerikansk styckdetalj som inte ses så ofta här i Sverige. Ofta går den direkt till malning, men kan ibland dyka upp under namn som Luffarbiff eller Fjäderbladsbog.
Karaktäristiskt för köttbiten är att den har en mycket uttalad sena mitt över köttet. Detta kan man komma undan med vid styckningen redan, om man styckar biten på längden. Men det är inga problem att skära bort den när man äter biten heller.
Köttet är mycket mört och fint, och har mer smak och fettinnehåll än en bit oxfilé. Detta gör den såklart till en mycket god bit att grilla.
I receptet nedan använder jag inga andra kryddor än salt och peppar. Det räcker gott för ett kött som smakar så bra som detta.
Detta med innertemperaturer är en helt egen historia. Servera gärna med potatis, sötpotatis och en het bearnaise.
Helgrillad Top blade
Extra fint kött för grillen
- 300 gram Top blade / Luffarbiff / Fjäderbladsbog
- salt
- peppar
Salta och peppra köttet en stund innan tillagning
Grilla hel på direkt värme tills du är nöjd med ytan
Flytta sedan över köttet till indirekt värme och grilla till önskad innertemperatur. Här är smaken, på riktigt, som baken.