Ren. Ett fantastiskt djur som använts som bytesdjur av människan sedan stenåldern. Köttet i sig är mörkt rött, har en väldigt mild vildsmak och är magert.
Köttet från renen har fått sig ett uppsving på senare tid, då flera bättre restauranger i storstäderna satsar på att erbjuda ren som alternativ. Bland annat Mathias Dahlgren och Staffan Naess jobbar med ren på Matbaren
Entrecôten som vi tillagar nedan blev väldigt saftig och god. Den var väldigt mör och len i smaken. Detta med mycket enkel tillagning enbart i ugn. Enklare kan man inte få det.
Till detta serveras med fördel en smarrig klyftpotatis och rödvinssås.
Helstekt renentrecôte
- 1 kg Renentrecôte
- Salt
- Peppar
- Paprikapulver
- Rosmarin
- Vitlökspulver
- Chilipulver
- Äppeljuice
- Smör
Värm ugnen till 120 grader
Putsa bort ytliga hinnor från köttet
Knid in kryddorna runt om köttet
Lägg i ugnsfast form
Sätt in formen i mitten av ugnen
När köttet nått 65-70 grader är det färdigt. Använd termometer
Under tiden kan du spruta på äppeljuice, för att hålla köttets yta fuktig under hela tillagningen. Då blir köttet saftigare.