Kalvfärsjärpar 2

Kalvfärsjärpar

Kalvfärsjärpar 3

Kalvfärsjärpar är ett smarrigt stycke husmanskost kan man få ihop på några minuter, om man har allt hemma.

Detta smakar verkligen som när farmor kokade potatis och gjorde färsjärpar och brunsåsen gjord på deglacering av pannan höjer verkligen känslan av en genuint hemmalagad rätt.

Till detta kan man också servera en stuvad vitkål. Mer om det vid annat tillfälle.

Kalvfärsjärpar

Kalvfärsjärpar 4

  • 500 gr kalvfärs
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 dl grädde
  • salt
  • svartpeppar
  1. Blanda ströbröd, salt, peppar och grädde i en skål

  2. Låt svälla 5 minuter

  3. Blanda i kalvfärs

  4. Forma till järpar

  5. Stek i rikligt med smör på medelhög värme tills de når en innertemperatur runt 68-70 grader.


    Kalvfärsjärpar 5
  6. Servera med potatis, brunsås och lingonsylt

Brunsås

Bra sås till köttbullar eller färsjärpar

  • 2 msk smör
  • 2 puckar oxfond ((eller deglacera en panna från stekta köttbullar))
  • 5 dl grädde
  • ½ msk kinesisk soja
  • lingonsylt
  • redning för mörk sås
  • salt
  • peppar
  1. Om du deglacerar, häll i hälften av grädden i pannan och vispa runt. Annars, smält först puckarna i pannan och häll sedan på grädden.

  2. Låt koka upp, smaksätt med soja, salt och peppar.

  3. Tillsätt en klick lingonsylt för syra och sötma.

  4. Red av med redning för mörk sås

Om författaren

Lämna en kommentar

Rulla till toppen