Kalvfärsjärpar är ett smarrigt stycke husmanskost kan man få ihop på några minuter, om man har allt hemma.
Detta smakar verkligen som när farmor kokade potatis och gjorde färsjärpar och brunsåsen gjord på deglacering av pannan höjer verkligen känslan av en genuint hemmalagad rätt.
Till detta kan man också servera en stuvad vitkål. Mer om det vid annat tillfälle.
Kalvfärsjärpar
- 500 gr kalvfärs
- 1/2 dl ströbröd
- 1 dl grädde
- salt
- svartpeppar
Blanda ströbröd, salt, peppar och grädde i en skål
Låt svälla 5 minuter
Blanda i kalvfärs
Forma till järpar
Stek i rikligt med smör på medelhög värme tills de når en innertemperatur runt 68-70 grader.
Servera med potatis, brunsås och lingonsylt
Brunsås
Bra sås till köttbullar eller färsjärpar
- 2 msk smör
- 2 puckar oxfond ((eller deglacera en panna från stekta köttbullar))
- 5 dl grädde
- ½ msk kinesisk soja
- lingonsylt
- redning för mörk sås
- salt
- peppar
Om du deglacerar, häll i hälften av grädden i pannan och vispa runt. Annars, smält först puckarna i pannan och häll sedan på grädden.
Låt koka upp, smaksätt med soja, salt och peppar.
Tillsätt en klick lingonsylt för syra och sötma.
Red av med redning för mörk sås