En fond kan du använda till att sätta grunden i din sås, som bas i en ramen, smaksättningen i en höstgryta eller i en kålsoppa.
Den ger den där smaken och känslan av oerhört många timmars tillagning. Men förbereder man och kokar en schysst fond nån gång i bland, så behöver man inte göra allt det jobbet varje gång som såsen skall till.
Nedan ett recept på oxfond, men på sidan kan du också hitta skaldjursfond!
Oxfond
Grym bas för sås, soppa och grytor
- 4 kg märgben
- 2 kg oxsvans
- 2 st stjälkselleri
- 1 st fänkål
- lagerblad
- gul lök
Sätt ugnen på 180 °C
Hacka alla grönsaker grovt
När ugnen är varm. Rosta svans och märgben så de får färg.
Släng alla grönsaker och ben i en gryta. Täck med vatten.
Låt koka upp och koka på svag värme minst 8 timmar, eller till köttet släpper från oxsvansen och märgen har släppt från benen.
Medan fonden kokar, skumma av med jämna mellanrum för att få en klarare fond.
Sila av och fortsätt koka ner tills den koncentrerats till lagom mängd och smak.
Häll sedan upp i lämpliga formar och frys in. När du sen skall göra en sås, ta en eller två infrusna bitar, och låt smälta i en kastrull. Perfekt start på din mest perfekta sås.
Jag brukar inte salta fonden, utan gör det istället i samband med att rätten skall tillagas (till skillnad från de flesta färdiga fonder och buljongtärningar som ofta är mer salt än annat)