Mjuka tunnbröd


Mjuka, varma tunnbröd med messmör serverade till frukost en söndagsmorgon. Det är som att förflytta sig till tiden då man var barn och ofrivilligt fick hänga med på någon happening i någon hembygdsgård med egen bagarstuga. Den enda höjdpunkten var de nybakade tunnbröden som man kunde äta tills man sprack.

I veckan fick jag hem ett Gourmetstål från en norrländsk familj som vill föra in den där känslan av baktradition. Om det så rör sig om pizza, surdegsbröd eller tunnbröd.

Med stålet simulerar man en riktig bakugn, då stålet värms upp och blir som botten av en gammal stenugn. Vare sig den används på grillen (som jag gjorde nedan) eller i en vanlig ugn, så får man till en helt annan funktion än om man bara använde en vanlig bakplåt.

Har man nu inget sådant stål så kan man göra liknande bröd i en vanlig torr gjutjärnspanna. Det är också en smarrig variant, men inte riktigt lika gott som över glödande kol på grillen.

Njut av bröden med lite messmör. Då blir det på riktigt.

Mjuka tunnbröd

Mumsiga nybakade tunnbröd, gjorda på Gourmetstål
Förberedelser45 minuter
Tillagningstid30 minuter
Total tid1 t 15 minuter
Måltid: Bröd
Kök: Svenskt
Nyckelord: Bakning, Bröd, Nybakat
Portioner: 10 tunnbröd
Hobbykock: Pär Hedberg

Utrustning

  • Gourmetstål
  • Degknådningsmaskin eller starka armar
  • Kavel
  • Kruskavel

Ingredienser

  • 4 dl mjölk, (går bra med fil)
  • 1 dl ljus sirap, (olja in måttet så rinner sirapen enkelt ur)
  • 1/4 jästpaket, (gärna färsk jäst)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk hjorthornssalt, (eller 1 tsk bikarbonat, eller 2 tsk bakpulver)
  • 250 gr fint rågmjöl
  • 400 gr vetemjöl
  • 1 tsk anis
  • 1 tsk fänkål
  • 1 tsk kummin

Instruktioner

  • Smält smör och värm mjölk och sirap till 37 °C
  • Lös upp jästen i vätskan, gärna i degbunken till en assistent
  • Blanda ned rågmjöl, hjorthornssalt, salt och kryddorna vid låg hastighet med degkrok, så att det bildar en jämntjock smet.
  • Tillsätt vetemjöl och låt gå i ca 2,5 minuter. Bedöm kletigheten. Om den är väldigt kletig, fyll på med mer mjöl och knåda 2,5 minuter till.
  • Låt jäsa 30 minuter medan du värmer upp ditt Gourmetstål på grillen eller i ugnen
  • Häll upp degen på ett bakbord och knåda den för hand. Dela den i bollar och kavla ut varje boll till en så tunn deg som möjligt.
  • Kavla med kruskavel
  • Grädda varje tunnbröd ca 1 minut på vardera sida
  • Servera med smör eller messmör. Frys in det som blir över, eller bjud grannarna.

Kommentera

Varukorg
Det finns inga produkter i varukorgen!
Deltotal
kr
Totalt
kr
Fortsätt shoppa
0

VAD VILL DU TITTA PÅ IDAG?