Vit sparris och Hollandaise – sous vide

När det blir vår, och det går att köpa färska svenska sparrisar i varje ICA affär, då pirrar det i magen efter denna klassiker. Den går såklart att variera på flera sätt. De fina primörerna mår väldigt bra tillsammans med syran i hollandaisen.

Lägger man till ett “perfect egg” eller ett pocherat sådant, så förhöjer det extra mycket.

Vit sparris och hollandaise

Förberedelser10 minuter
Tillagningstid1 t
Total tid1 t 10 minuter
Måltid: Förrätt
Kök: Franskt
Portioner: 4 port
Hobbykock: Pär Hedberg

Ingredienser

  • 16 st vita sparrisar
  • Smör
  • Salt
  • Hollandaise
  • 65-gradigt ägg, eller pocherat ägg

Instruktioner

  • Stoppa ner smör, salt och vit sparris i vakuumpåse. Låt gå i 85 grader, ca en timme.
    Vit sparris under vakuum
  • Servera med Hollandaise och pocherat ägg

Hollandaise

En klassisk emulsionssås som passar perfekt till lax eller sparris.
Tillagningstid15 minuter
Total tid15 minuter
Måltid: Sås
Kök: Franskt
Nyckelord: Grillsås, klassiker, Klassisk, Tillbehör
Portioner: 4
Kalorier: 350kcal
Hobbykock: Pär Hedberg

Ingredienser

  • 2 st äggulor
  • 250 gr smält smör
  • 2 msk pressad citron
  • 2 msk vatten
  • salt

Instruktioner

  • Blanda äggulor, citron och vatten i en skål.
  • Ställ skålen i vattenbad ca 70 grader och vispa till blandningen får den konsistens du önskar. Detta sker när blandningen når ca 66 grader.
  • Vispa ner smöret, först droppvis, sedan mer tills allt har vispats in.
  • Smaksätt med salt.

Anteckning

Obs 1. Spricker såsen? Då är det för varmt. Antingen äggröran eller smöret. Då kan man börja om i ny skål med en äggula, sedan hälla på den spruckna såsen under omrörning.
Obs 2. Testa att använda brynt smör istället. Eller addera schalottenlök och dragon, så har du en Bearnaisesås!

Kommentera

Varukorg
Det finns inga produkter i varukorgen!
Deltotal
kr
Totalt
kr
Fortsätt shoppa
0

VAD VILL DU TITTA PÅ IDAG?