fbpx

Hollandaise

En hollandaise är en klassisk sås när man tänker helstekt lax och söndagsmiddag, men det är också grunden i många andra såser. Tekniken med emulsion, där ägget binder med smöret är något som återkommer i många varianter.

Det går också att utöka även denna sås med framförallt olika smaksättningar. Brynt smör, cayennepeppar, mer syra, schalottenlök och dragon med mera. Testa dig fram och njut!

Hollandaise

Hollandaise

Recept av Pär HedbergRätt: Sås, TillbehörKök: FransktSvårighetsgrad: Lätt
Portioner

4

portioner
Förberedelsetid

10

minuter
Tillagningstid

10

minuter

En klassisk emulsionssås som passar perfekt till lax eller sparris.

Ingredienser

  • 2st äggulor

  • 250 gram smält smör

  • 2 msk pressad citron

  • 2 msk vatten

  • Salt

Instruktioner

  • Blanda äggulor, citron och vatten i en skål.
  • Ställ skålen i vattenbad ca 70 grader och vispa till blandningen får den konsistens du önskar. Detta sker när blandningen når ca 66 grader.
  • Vispa ner smöret, först droppvis, sedan mer tills allt har vispats in.
  • Smaksätt med salt

Notera

  • Spricker såsen? Då är det för varmt. Antingen äggröran eller smöret. Då kan man börja om i ny skål med en äggula, sedan hälla på den spruckna såsen under omrörning.
  • Testa att använda brynt smör istället. Eller addera schalottenlök och dragon, så har du en Bearnaisesås!

Kommentera

Hallå där!

Du har nu besökt oss 10 gånger.

Är det så att du är lika tokig i matlagning som vi är?

Vill du också vara med och bidra?

Skicka oss ett mail och berätta varför!

Du är väl inte på väg redan?

Missa inga nyheter. Prenumerera på utkskick från oss nedan!

Vi håller dina personuppgifter privata och delar bara dina uppgifter med tredje part som gör denna tjänst möjlig. Läs vår integritetspolicy.