fbpx

Skaldjursfond

Du har säkert tänkt någon gång, efter en kväll med vitt vin och räkor, att du borde ju ta tillvara på de där skalen på något sätt. Det ska ju vara så enkelt, har du hört. Och det är det!

En perfekt fond, som bas till din hummersoppa, eller till Risotto med skaldjur t. ex.

Bästa tillfället att ge sig i kast med detta är när du ändå ska vara hemma en hel lördag för att “påta i trädgården” eller annat som man gör hemma, men man kan gå ifrån när det behövs.

Detaljer

Förberedelse

30 minuter

Tillagning

10 timmar

Ingredienser

  • ca 1 kg Skal från färska skaldjur

  • 1st Fänkål

  • 2st Stjälk/blekselleri

  • 2st Gula lökar

  • 2st Lagerblad

Instruktioner

  • Fördela ut skalen på en djup plåt och rosta i ugn på ca 250 grader i tio minuter.
  • Hacka fänkål, selleri och lök grovt
  • Lägg över skalen och grönsakerna i en stor kastrull, och täck med vatten. Lägg i lagerblad. Låt koka i 4-6 timmar.
  • Sila av och låt stå över natten.
  • Koka sedan upp och reducera ned till ca en tredjedel. Smaka av.

    OBS! Salta ej, då det är lättare att salta upp rätten i efterhand, när man sedan tillagar med fonden.
  • Häll över i istärningsformar, och frys in. Ta sedan en kub till nästa långkok!

Originally posted 2019-04-16 15:07:36.

NU FÅR DU

FRI FRAKT

I BUTIKEN
HELA SOMMAREN!

Hallå där!

Du har nu besökt oss 10 gånger.

Är det så att du är lika tokig i matlagning som vi är?

Vill du också vara med och bidra?

Skicka oss ett mail och berätta varför!

Du är väl inte på väg redan?

Missa inga nyheter. Prenumerera på utkskick från oss nedan!

Vi håller dina personuppgifter privata och delar bara dina uppgifter med tredje part som gör denna tjänst möjlig. Läs vår integritetspolicy.