Bao Buns med fläsksida


Bao Buns. “Som att tugga på ett moln” brukar de beskrivas och kan väl jämföras med kinesernas svar på hamburgare eller tacos.

Ett luftigt, ångat bröd, som egentligen saknar smak men ger en fantastisk konsistens i tuggan.

Smaksättningen kommer i tillbehören som ofta består av fläsksida (och då heter det egentligen Gau Bao), samt olika dressing. I nedan recept blandas syra från picklad rödlök med hetta från sriracha och sälta från fläsksidan tillsammans med fräsch sallad.

Detta är perfekt som enklare lunch eller som en rätt bland flera. Det tar lite tid att tillaga, men det går att korta ner tillagningstiden. Degen kan jäsa på en timme i rumstemperatur, och det går att steka på en fläskkarré och använda den istället för fläsksidan.

Bao Buns med fläsksida

Härligt molnlika bao buns
Förberedelser12 t
Tillagningstid10 minuter
Total tid12 t 10 minuter
Måltid: Varmrätt
Kök: Asiatiskt
Portioner: 14 buns
Hobbykock: Pär Hedberg

Utrustning

  • Ångkorg eller ångugn
  • Degblandare

Ingredienser

Långbakad fläsksida

  • 1 hel fläsksida
  • socker
  • rökt paprika
  • salt
  • peppar
  • spiskummin

Bao bun

  • 1/2 paket torrjäst
  • 2,5 dl vatten
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk socker
  • 1/2 msk salt
  • 6 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver

Tillbehör

  • picklad rödlök
  • grönsallad
  • strimlad gurka
  • srirachamajonnäs
  • sojamajonnäs

Instruktioner

Långbakad fläsksida

  • Gör i ordning fläsket enligt nedan dagen innan
  • Värm ugnen till ca 110°C
  • Blanda kryddorna och mortla vid behov för att få ut smakerna ordentligt
  • Gnid in kryddorna på båda sidor om fläsksidan
  • Låt gå minst 6 timmar i ugnen. Vänd med jämna mellanrum.
  • Var vaksam på om ytan blir bränd, och lägg då på folie
  • Dela i mindre bitar och låt ligga i kyl till servering

Bao Buns

  • Gör i ordning degen enligt nedan dagen innan
  • Blanda jäst, socker, salt och mjöl i en skål, allra helst till en degblandare. Låt vila 10 minuter för att "väcka" jästen.
  • Blanda i vatten, olja och bakpulver och kör på lägsta hastighet på degblandaren i 10 minuter, tills degen släpper från kanterna och är smidig.
  • Lägg över duk och låt jäsa i kylskåp över natten

Inför servering

  • Ta fram fläsk och deg
  • Klipp smörpapper i ca 8×8 cm stora bitar
  • Dela degen i 14 bitar
  • Rulla till bollar och kavla ut på mjölat bakbord till tunna ovaler
  • Pensla med olja över ena sidan av degen, vik ihop på mitten och lägg ett smörpapper mellan degbitarna.
  • Låt jäsa ytterligare 1 timme

Vid servering

  • Lägg ett bröd i taget i ångkorg, eller fyll en plåt och ställ in i ångugn
  • Låt ånga på 100°C i ca 10 minuter
  • Stek på fläsksida tills de är genomvarma
  • Öppna brödet (Akta! Varmt!) och lägg i rödlök, fläsksida, sallad och strimlad gurka
  • Ringla över srirachamajjo och sojamajjo
  • Njut!

Kommentera

Hallå där!

Du har nu besökt oss 10 gånger.

Är det så att du är lika tokig i matlagning som vi är?

Vill du också vara med och bidra?

Skicka oss ett mail och berätta varför!

Du är väl inte på väg redan?

Missa inga nyheter. Prenumerera på utkskick från oss nedan!

Vi håller dina personuppgifter privata och delar bara dina uppgifter med tredje part som gör denna tjänst möjlig. Läs vår integritetspolicy.