Spareribs på grillen

Spareribs. Tunna revben från gris som man kan gnaga ihjäl sig på. Det kan vara fantastiskt gott och mört, men det går också att få dem riktigt tråkiga.

Nedan slängde jag ihop lite ribs en lördag, efter att ha sett kollegan MatGeeks video. Den gav inspirationen som krävs för att lägga nästan en hel arbetsdag framför grillen.

Det svåraste i min version var att få till en bra temperatur och en bra rök. Jag har visserligen en fin Webergrill, men det var ändå svårt att justera värmen med spjällen, så att den inte stack iväg.

Enklare hade förstås varit att använda briketter, precis som MatGeek kom fram till i sin video. Så det är nog värt att prova det.

Smaskigt blev det iallafall!

Spareribs på grill

Bered dig på en heldagsutflykt i grillångornas värld.
Förberedelser30 minuter
Tillagningstid6 t 30 minuter
Total tid7 t
Måltid: Huvudrätt, Tilltugg
Kök: Amerikanskt
Nyckelord: Fläsk, Grill, Sommar, Spareribs
Portioner: 4 port
Hobbykock: Pär Hedberg

Utrustning

  • Grill med bra lock. Så kallad BBQ grill.
  • Tålamod.

Ingredienser

  • 2 kg spareribs, (Kör gärna ett kött med bra kvalité. Det är såklart alltid viktigt, men ska du lägga nästan 8 timmar på en måltid är det nog ännu viktigare)
  • salt
  • peppar
  • rubbing
  • rökflis

Instruktioner

Rökning

  • Tänd upp grillen för rökning. Här finns olika tekniker beroende på grilltyp. Jag gjorde försöket att använda kol av bra sort, vilket inte var så enkelt att kontrollera temperatur, och den slocknade flera gånger. Det bästa är att rada briketter, så som dominobrickor, i en ring längst kanten, så får de antända varandra.
  • När du fått glöd på den mängd kol du tror dig behöva för att nå en temperatur mellan 70-120 grader, lägg på rökflisen. De behöver inte alls blötas som en del säger, utan det räcker att lägga dem direkt på kolen.
  • På insidan av revbenen finns en hård hinna från lungsäcken. Den kan man med fördel dra av, så att den inte sitter kvar på benet när man ska gnaga av. Pilla loss ena hörnet med en kniv, och dra.
  • Lägg ribsen på grillen, men se till att de håller sig utanför den direkta värmen från kolen.
  • Låt rökas i ca en timme i temperatur runt 70-120 grader.

Grillning

  • Nu ska temperaturen i grillen höjas ett snäpp. Uppåt 180-200 grader bör den hålla under resten av tillagningstiden.
  • Salta och peppra ordentligt på ribsen. Spara rubben tills det är dags att ge yta.
  • Packa in i aluminiumfolie.
  • Lägg paketen på grillen. Se till att även dessa håller sig utanför den direkta värmen.
  • Underhåll nu kolen under de 5 timmar det tar för att få till en smaskig rib.

Searing

  • När 5 timmar har gått kan det vara värt att rubba köttet. När jag gjorde min version köpte jag bara en färdig rubbing från Santa Maria, gjord för ribs. Fusk. Jag vet. Men det var enkelt.
  • Gnid in ordentligt och ge köttet en fin yta på direkt värme. Resultatet kan ses nedan!

Kommentera

Varukorg
Det finns inga produkter i varukorgen!
Deltotal
kr
Totalt
kr
Fortsätt shoppa
0

VAD VILL DU TITTA PÅ IDAG?