Utskriftsalternativ:

Champagnebakad rabarber

Champagnebakad rabarber 1
Sous vide rabarber med champagne och vanilj
Kök
Rätter
Svårighetsgrad Avancerad
Tid
Förberedelse: 30 min Tillagning: 150 min Total Tid: 3 timmar
Portioner 4
Beskrivning

Under sommaren, när rabarbern lever sitt egna lilla liv i ett hörn av din trädgård, kan det vara gott att ha flera idéer kring vad man ska göra av den där rabarbern.

Detta recept ger en härlig blandning av krisp, syra och sötma vilket passar perfekt till den där rabarbern.

Det är en ganska lätt efterrätt, som inte blir alltför mastig.

Vill man inte brottas med Masqarepone queneller kan en god vaniljglass passa minst lika bra till.

I receptet nedan använder jag en färdigskrapad "bourbon vanilj". Självklart går det minst lika bra att peta ur innanmätet på en vaniljstång, men det är bara snäppet krångligare.

Ingredienser
    Champagnebakad Rabarber
  • 3 stycken hela, späda rabarber
  • 2 deciliter champagne, brut
  • 1 deciliter vatten
  • 2 deciliter strösocker
  • 1 tesked bourbon vanilj
  • Mascarpone quenelle
  • 250 gram mascarpone
  • 1 deciliter grädde
  • 1 matsked florsocker
  • ½ teskedar bourbon vanilj
  • Karamelliserad vit choklad
  • 200 gram bagerichoklad, vit
Instruktioner
    Champagnebakad Rabarber
  1. Skär till en extra lång vaccumpåse (för att undvika att suga upp vätskan)

  2. Slanta rabarber i centimeterbreda slantar och stoppa ner i påsen

  3. Häll i bourbon vanilj

  4. Häll på champagne, socker och vatten

  5. Vakuumpacka och låt gå i ca 2 timmar i 62°C

  6. Mascarpone quenelle
  7. Vispa grädden fluffigt

  8. Smaksätt med vaniljsocker

  9. Vänd ner mascarpone

  10. Låt stå kallt tills det är dags att lägga upp

  11. Vid uppläggning, forma quenellerna mellan två skedar

  12. Karamelliserad vit choklad
  13. Sätt ugnen på 150°C

  14. Hacka vit choklad i jämna små bitar

  15. Lägg på smörpapper på en plåt mitt i ugnen

  16. Karamellisera under ca 10 minuter. Akta så det inte blir bränt.

  17. Strö över rabarber och quenell som "kakdek"