Utskriftsalternativ:

Hel laxsida i ugn

Lax i ugn, med dill

Att få till fisk som barnen gillar kan ibland vara en utmaning. I vår familj experimenteras det ofta med olika sorters fisk. Men så fort man använder det ordet så är det något som inte är gott.

Barnen själva har dock kommit på att Lax. Det är gott. Att det är fisk har de säkert koll på, men inget vi nämner i onödan.

Dessutom kan riktigt fin lax vara enkelt att få tag på hos de flesta välsorterade handlare (och då menar jag inte de där 3-4 frysta bitarna i specialgjord plastförpackning).

En hel laxsida kan säkert skrämma någon att ge sig på, men enklare fisktillagning får man leta efter. Slå på ugnen. Krydda. Vänta. Klart!

Tillagningsmetod
Kök
Rätter
Svårighetsgrad Medelsvår
Tid
Förberedelse: 10 min Tillagning: 30 min Total Tid: 40 min
Portioner 4
Bästa säsong Passande hela året
Ingredienser
  • 1 kilogram hel laxsida
  • Dill (Gärna frusen om du inte har färsk, hellre än torkad)
  • Salt
  • Grovmalen svartpeppar
  • 0.5 stycken pressad citron
  • 2 deciliter vatten
Instructions
  1. Sätt ugnen på 180 grader
  2. Dela fisken så att den får plats på en djup plåt (de kan vara rätt långa de där rackarna)
  3. Strö salt, dill och peppar över fisken
  4. Fördela saften från en halv citron jämnt över fisken
  5. Lägg fisken på folie i plåten (så slipper du skrapa fisk från plåten.. It's not så roligt)
  6. Häll vatten vid sidan av fisken i plåten, så torkar den inte ut när den tillagas.
  7. Sätt in den mitt i ugnen i ca 30 minuter
Nyckelord: Fisk, lax, barnens favorit