Utskriftsalternativ:

Kallvispad bearnaise

Kallvispad bearnaise 1

Ett rimligt alternativ till den bästa varmvispade bean. Detta blir egentligen en majonäsbas, som smaksätts som en bearnaise. Hållbarheten är lång i kyl, och smaken är så nära en varmvispad som vi har lyckats komma.

Betyg 4.5 från 1 röster
Kök
Rätter
Tid
Förberedelse: 10 min Tillagning: 10 min Total Tid: 20 min
Portioner 4
Beskrivning

Ett rimligt alternativ till den bästa varmvispade bean. Detta blir egentligen en majonäsbas, som smaksätts som en bearnaise. Hållbarheten är lång i kyl, och smaken är så nära en varmvispad som vi har lyckats komma.

Ingredienser
  • 4 stycken äggulor ((rumsvarma))
  • 5 deciliter rapsolja ((rumsvarm))
  • 1/4 deciliter vitvinsvinäger
  • 2 matskedar dragon i vinäger
  • färsk kruspersilja
  • 200 gram smält smör ((svalnat till rumstemperatur))
  • salt
Instruktioner
  1. Smält smör och låt det svalna till rumstemperatur

  2. Häll i ägg och vinäger i en vispskål, gärna till en hushållsassistent

  3. Låt assistenten röra om på högsta hastighet

  4. Häll i rapsoljan, först droppvis, sedan mer tills du når en bra konsistens

  5. Hacka kruspersilja och dragon fint

  6. Lägg i hacket i såsen, fortsätt vispa på högsta hastighet

  7. Droppa i det svalnade smöret tills du får en krämig konsistens. Låt den vita bottensatsen bli kvar

  8. Smaka av med salt

Notering

TIPS!

Har du möjlighet att köpa Såsbas från exempelvis Axfood Snabbgross (finns oftast 10L dunk, men det går åt under en sommar) så kan du exkludera olja och smör ur receptet ovan, och istället använda 5dl såsbas till 0,5dl äggula.