Utskriftsalternativ:

Krämig skaldjurspasta

Krämig skaldjurspasta 1
Krämig smakrik skaldjurspasta med viss hetta
Kök
Tid
Förberedelse: 15 min Tillagning: 30 min Total Tid: 45 min
Portioner 4
Beskrivning

Krämig smakrik skaldjurspasta med viss hetta

Ingredienser
    Skaldjurspastan
  • 2 crabfish
  • 250 gram färska räkor
  • 2,5 deciliter grädde
  • 2 deciliter torrt Vitt vin
  • 3 skaldjursfond
  • 2 stycken schalottenlökar
  • 1 styck röd peppar
  • 2 stycken vitlöksklyftor
  • 1 matsked matolja
  • Stekta champinjoner
  • 250 gram champinjoner
  • 50 gram talg
  • 1 styck pressad vitlök
  • havssalt
Instruktioner
  1. Förbered pastan enligt "Grundrecept pasta" eller köp färdig, helst färsk, pasta

  2. Skaldjurspasta
  3. Skala räkorna

  4. Dela crabfishen i ca 1 cm bitar

  5. Finhacka schalottenlök, röd peppar och vitlök

  6. Häll i olja i stekpannan och värm upp den lite över medelvärme

  7. Smält kuber med skaldjursfond i oljan (eller om du använder färdig fond lite, ha då i den senare, tillsammans med vinet)

  8. Häll i lök och peppar, fräs i oljan, på hög värme, tills löken får färg

  9. Häll i crabfish och stek tills den får färg

  10. Häll över vinet. Låt koka tills alkoholen kokat ur. Du känner det lättast på doften

  11. Häll sedan över grädden och låt koka ca 5 minuter

  12. Vänd därefter i de skalade räkorna

  13. Smaka av och red om det behövs med Maizena

  14. Stekta champinjoner
  15. Dela champinjonerna i fjärdedelar

  16. Smält talg och gyllenstek vitlöken

  17. Stek med champinjonerna på medelvärme, tills de får fin färg. De kommer krympa till ca halva sin storlek.

  18. Låt rinna av på papper.

Notering
  • Crabfish är väl egentligen inte det sexigaste att ha i en maträtt (man ska nog inte läsa vad äkta vara har att säga om saken..), men till denna gör den sig ganska bra. Alternativen är få, men det hade också gått att klara sig på enbart färska räkor, eller varför inte ersätta crabfischen med innehållet i ett större antal hummerklor. 
  • Man behöver absolut inte steka champinjonerna i just Talg, även om jag personligen tycker att det ger en egen smak. Smör eller för all del olja går också bra. Den talg jag använder har jag köpt hos Jureskog på https://www.agkotthandel.se/
Nyckelord: Grädde, Krämigt, Pasta, Skaldjur