Utskriftsalternativ:

Pasta con aglio e scampi

Pasta con aglio e scampi 1
Pasta, med vitlök och stora räkor kan man också säga. En mumsig rätt som går fort att laga.  Det man främst behöver se upp med är att inte steka räkorna för länge, vilket gör dem torra och sega.  Man behöver också salta räkorna lite mer än man tror, då de räkor vi ofta äter i Sverige är ganska salta. 
Tillagningsmetod
Kök
Rätter
Svårighetsgrad Nybörjare
Tid
Förberedelse: 10 min Tillagning: 10 min Total Tid: 20 min
Portioner 4
Bästa säsong Sommar
Ingredienser
  • Pasta (Gärna en lite bredare variant än spaghetti, men inte fullt så bred som tagiatelle)
  • 400 gram Råa vanamaii eller scampi-räkor
  • 1 burk Hela körsbärstomater
  • 1 deciliter Vitt vin
  • 1 styck Schalottenlök
  • 2 klyftor Vitlök
  • 1 Knippe kruspersilja
  • 3 stycken Sardeller
  • Smör (Att steka i)
  • Olja (Att steka i)
  • Pastavatten från uppkok
Instruktioner
  1. Finhacka vitlök, schalottenlök, sardeller och persilja

  2. Använd gärna hela tomater på burk, som dessa från Mutti.. Eller deras körsbärstomater. 

  3. Stek vitlök, schalottenlök och sardeller i olja och smör. 

  4. Vänd ner räkorna i smör och lökblandningen. Max en minut, så de får rosa färg, men inte mer.

    Salta och peppra. 

  5. Lägg räkorna åt sidan på ett rumstempurerat fat

  6. Koka upp pasta enligt instruktioner, men ca 2 minuter kortare än det står. 

  7. Smält lite smör i en panna och ha i tomaterna och 1dl vitt vin. Låt dem koka så de spricker. 

  8. När pastan kokat klart, lägg över den i stekpannan med tomaterna. Spara pastavattnet.
  9. Rör samman räkor, lök, pasta och tomat. Låt koka en minut tillsammans med ca 1 dl pastavatten. 

  10. Servera när den fått en lagom konsistens