En fantastisk rätt som jag gör någon gång i månaden. Den är relativt lättlagad men tar lite tid för risotton att få rätt krämiga konsistens. Tålamod krävs.
Här kan man såklart variera sig i all oändlighet. Skaldjur, kyckling, bara champinjoner eller bara till exempel sparris. Endast fantasin sätter gränser.
Servera gärna med ett kallt glas vitt vin, och en enklare sallad.
Risotto med skaldjur
Krämig risotto med valfria skaldjur kan användas både som förrätt eller huvudrätt
- 8 st kammuslor
- 0,5 kg råa vanamairäkor
- 2 dl arborioris
- 1 st schalottenlök
- 1/2 st solovitlök
- 4 dl skaldjursfond
- 3 dl vinslatt ((gärna vitt))
- 1 dl färskriven parmesan
- 1 dl kastanjechampinjoner
- smör
- salt
- peppar
Gör en mise en place.
Hacka schalottenlök och solovitlök fint. Måtta upp vin, koka upp skaldjursfond till ca 4 dl. Riv parmesan och finhacka champinjoner.Smörstek schalottenlök och solovitlök tills de mjuknar.
Häll över Arborioris och stek med i smör och lök tills det blir något genomskinligt.
Häll på ömsom vin och ömsom fond under omrörning. Låt kokningen ta närmare 30-40 minuter, och låt aldrig riset gå torrt, utan späd hela tiden med lite vätska. Efter en stund blir risotton krämig.
Stek champinjoner snabbt i smör och häll över i kastrullen med ris. Blanda ihop.
Rör i parmesan. Smaka av och salta vid behov.
Finns det kvar en hård kärna i riskornen kan du späda på mer vin och vatten tills riset hinner gå klart.Hetta upp en stekpanna smält i smör. Låt räkorna rotera i smöret tills de blir röda. Lägg över på tallrik och låt vila.
Lägg ner kammusslor med platta sidan nedåt, och låt steka tills de får fin färg.