Rödvinssås 2

Rödvinssås

Rödvinssås 3

När det ska ätas kött i diverse modeller är rödvinssåsen nog den mest använda precis efter bean. Antalet variationer på rödvinsås är antagligen lika många som det finns kockar, och smaken är ju som bekant som baken.

Här nedan kokas det ihop en rödvinssås som ger en kraftig smak och passar gott till mörkt nötkött.

När man ska välja vin till såsen brukar jag helt enkelt gå på den slatt som blev över efter förra middagen (om det nu finns en sådan), men det finns de som gjort undersökningar på vilket som är det bästa rödvinet.

Hos Vinjournalen.se säger man att det är bra att välja kraftfulla viner som Bourgogne, Beaujolais eller Pinot Noir. De ger olika tips beroende på vad du ska laga för kött, och grundregeln är att ju smakrikare kött, desto fylligare vin skall du göra sås av.

Systembolaget tipsar om att om man använder ett vin med alldeles för mycket smak av fatlagringen, så kan det ge en bitter bismak. Annars tipsar de om fruktiga och kryddiga viner.

Här brukar det oftast lagas så på ett vin som heter Coppertino som är en Italiensk Riserva. Dels för att den inte kostar skjortan, dels för att den också är god i glaset till maten.

Ska du laga en riktigt mustig sås är tid en avgörande del. Låt det få ta tid. Börja gärna tidigt på dagen om du har gäster på kvällen. Det tjänar både du och ditt sällskap på.

Men så till själva receptet. Håll till godo!

Rödvinssås

  • 2 st schalottenlökar
  • 1 hg rökt sidfläsk
  • 50 g smör
  • 1 st stjälkselleri
  • 1 st rosmarinkvist
  • 5 dl rödvin
  • 5 dl oxfond
  • olivolja
  • salt
  • peppar
  • smör ((att blanka med))
  1. Låt fonden sjuda upp och håll den nära kokpunkten

  2. Finhacka schalottenlök och fräs i olja och smör.

  3. Hacka sidfläsk och stjälkselleri grovt. Stek tillsammans med löken.

  4. Vänd runt rosmarinkvisten i blandningen och häll över vinet.

  5. Låt koka till något mindre än hälften av vinet är kvar.

  6. Håll på fonden.

  7. Låt reducera ytterligare till lite mindre än hälften.

  8. Smaka av med salt och peppar

  9. Sila av såsen

  10. Precis innan servering, klicka i en bit smör och låt koka upp. Rör om för att få en blank sås.

Om författaren

Lämna en kommentar

Rulla till toppen