En rökt fjällröding sitter fina fisken till helgens middag. Nedan beskrivs hur man kan gå tillväga för att få en saftigt och gott resultat.
Enligt fiskguiden hos WWF är odlad fjällröding och ASC-certifierad sådan helt ok att äta. Fisken kommer naturligt från bäckar och sjöar i svenska fjällen, därav namnet fjällröding. Den kan också kallas bäckröding eller bara röding.
Som matfisk är den väldigt smakrik och god fisk, som gör sig väldigt bra efter någon timme på röken.
Att röka är ganska enkelt. Det gäller främst att kunna hålla nere temperaturen jämfört med när man brassar på som en galning på sin gamla Weber brikettgrill.
Det som jag har haft svårast med är just att hålla en jämn temperatur. I min rök håller den temperaturen ganska bra till en början, men efter ett tag sjunker den snabbt, och den måste ständigt övervakas med termometer för att ibland stöta till med extra material.
När denna sedan ska serveras passar det perfekt med färskpotatis och en sås gjord på hjortronsylt och creme fraiche. Det söta i såsen passar väldigt bra ihop med den salta, rökta smaken från fisken.
Rökt fjällröding
Lätt varmrökt fjällröding är gott som den är eller som pålägg
- Rök eller grill med röktillbehör
- 2 st fjällrödingar
- 1 dl grovt salt
- hickory rökspån
Tänd röken och låt den nå en temperatur runt 110-120 grader
Lägg rökspån i vatten
Skölj av fiskarna under rinnande vatten
Salta insidan av fisken med grovt salt, så det täcker
Lägg på rökspånet på röken
Lägg in fisken högt upp i röken / långt bort från värmen, där den är som mest stabil
Låt röka under ca 1,5 timmar
Var extra försiktig när du tar ut fiskarna, då de är väldigt sköra efter rökning
Skrapa ur saltet från insidan av fisken
Servera med färskpotatis, eller använd som smörgåspålägg