Ja, kalla den vad du vill. En tomatsås med bra råvaror som får puttra länge. En sån som alla behöver ha i kylen/frysen.
Sannolikt finns det lika många recept på marinara som det finns italienare el ättlingar till italienare. Konstigt nog är det alltid någons mamma som gör den bäst.
Att göra sin egen pizzasås är lika självklart som att man inte köper färdig smet till raggmunk (för det gör ni väl inte?). Den kräver en kvarts förberedelser sen sköter den sig helt själv i 2-3 timmar.
Vad krävs då? Jo, det här:
Sauce Marinara
Tomatsås / Pizzasås / Pastasås
- 2-3 st burkar krossade tomater, ekologiska
- 4-6 st färska tomater, ekologiska
- 1-2 st gul lök, ekologiska
- ½ st vitlök
- 1 knippe bladpersilja
- 1-2 dl olivolja
- 1 msk oregano
- 1 msk basilika
- 1,5 msk grönsaksfond
- 1 tsk strösocker
- 1 st rejäl skvätt vitt vin, italienskt förstås
- 1 st bit enrisrökt sidfläsk med svål
- salt
- peppar
Mis en place
Ta fram stor, tjockbottnad gryta
Hacka all lök
Klyfta tomater
Smaka på vinet
Hacka persiljan, oreganon, basilikan.
Tillagning
Börja med olivoljan
I med lök, örter, färska tomater. Låt det svettas ett tag.
På med vin. Koka upp
I med krossade tomater
Koka upp igen
Lägg i sidfläsket
I med grönsaksfonden
I med sockret
Låt koka i 2-3 timmar
Späd ev med lite vatten vid behov
Smaka av med salt och peppar
Avsluta med att ta ur sidfläsket och sen köra den slät med mixerstav
Låt svalna och lägg i lämpliga kärl för förvaring
Färdigt för pizzan el pastan. Bra bas till en bolognese också!
Buongiorno!