Sauce Marinara 2

Sauce Marinara

Sauce Marinara 3

Ja, kalla den vad du vill. En tomatsås med bra råvaror som får puttra länge. En sån som alla behöver ha i kylen/frysen.
Sannolikt finns det lika många recept på marinara som det finns italienare el ättlingar till italienare. Konstigt nog är det alltid någons mamma som gör den bäst.

Att göra sin egen pizzasås är lika självklart som att man inte köper färdig smet till raggmunk (för det gör ni väl inte?). Den kräver en kvarts förberedelser sen sköter den sig helt själv i 2-3 timmar.
Vad krävs då? Jo, det här:

Sauce Marinara

Sauce Marinara 4

Tomatsås / Pizzasås / Pastasås

  • 2-3 st burkar krossade tomater, ekologiska
  • 4-6 st färska tomater, ekologiska
  • 1-2 st gul lök, ekologiska
  • ½ st vitlök
  • 1 knippe bladpersilja
  • 1-2 dl olivolja
  • 1 msk oregano
  • 1 msk basilika
  • 1,5 msk grönsaksfond
  • 1 tsk strösocker
  • 1 st rejäl skvätt vitt vin, italienskt förstås
  • 1 st bit enrisrökt sidfläsk med svål
  • salt
  • peppar

Mis en place

  1. Ta fram stor, tjockbottnad gryta

  2. Hacka all lök

  3. Klyfta tomater

  4. Smaka på vinet

  5. Hacka persiljan, oreganon, basilikan.

Tillagning

  1. Börja med olivoljan

  2. I med lök, örter, färska tomater. Låt det svettas ett tag.

  3. På med vin. Koka upp

  4. I med krossade tomater

  5. Koka upp igen

  6. Lägg i sidfläsket

  7. I med grönsaksfonden

  8. I med sockret

  9. Låt koka i 2-3 timmar

  10. Späd ev med lite vatten vid behov

  11. Smaka av med salt och peppar

  12. Avsluta med att ta ur sidfläsket och sen köra den slät med mixerstav

  13. Låt svalna och lägg i lämpliga kärl för förvaring

Färdigt för pizzan el pastan. Bra bas till en bolognese också!
Buongiorno!

Om författaren

Lämna en kommentar

Rulla till toppen