Skriv ut receptet

Bao Buns med fläsksida

Härligt molnlika bao buns
Förberedelser12 t
Tillagningstid10 minuter
Total tid12 t 10 minuter
Måltid: Varmrätt
Kök: Asiatiskt
Portioner: 14 buns
Hobbykock: Pär Hedberg

Utrustning

Ingredienser

Långbakad fläsksida

  • 1 hel fläsksida
  • socker
  • rökt paprika
  • salt
  • peppar
  • spiskummin

Bao bun

  • 1/2 paket torrjäst
  • 2,5 dl vatten
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk socker
  • 1/2 msk salt
  • 6 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver

Tillbehör

  • picklad rödlök
  • grönsallad
  • strimlad gurka
  • srirachamajonnäs
  • sojamajonnäs

Instruktioner

Långbakad fläsksida

  • Gör i ordning fläsket enligt nedan dagen innan
  • Värm ugnen till ca 110°C
  • Blanda kryddorna och mortla vid behov för att få ut smakerna ordentligt
  • Gnid in kryddorna på båda sidor om fläsksidan
  • Låt gå minst 6 timmar i ugnen. Vänd med jämna mellanrum.
  • Var vaksam på om ytan blir bränd, och lägg då på folie
  • Dela i mindre bitar och låt ligga i kyl till servering

Bao Buns

  • Gör i ordning degen enligt nedan dagen innan
  • Blanda jäst, socker, salt och mjöl i en skål, allra helst till en degblandare. Låt vila 10 minuter för att "väcka" jästen.
  • Blanda i vatten, olja och bakpulver och kör på lägsta hastighet på degblandaren i 10 minuter, tills degen släpper från kanterna och är smidig.
  • Lägg över duk och låt jäsa i kylskåp över natten

Inför servering

  • Ta fram fläsk och deg
  • Klipp smörpapper i ca 8x8 cm stora bitar
  • Dela degen i 14 bitar
  • Rulla till bollar och kavla ut på mjölat bakbord till tunna ovaler
  • Pensla med olja över ena sidan av degen, vik ihop på mitten och lägg ett smörpapper mellan degbitarna.
  • Låt jäsa ytterligare 1 timme

Vid servering

  • Lägg ett bröd i taget i ångkorg, eller fyll en plåt och ställ in i ångugn
  • Låt ånga på 100°C i ca 10 minuter
  • Stek på fläsksida tills de är genomvarma
  • Öppna brödet (Akta! Varmt!) och lägg i rödlök, fläsksida, sallad och strimlad gurka
  • Ringla över srirachamajjo och sojamajjo
  • Njut!