Go Back
Skriv ut
Recipe Image
Instruction Images
Skriv ut receptet
Mjuka tunnbröd
Mumsiga nybakade tunnbröd, gjorda på
Gourmetstål
Förberedelser
45
minuter
Tillagningstid
30
minuter
Total tid
1
t
15
minuter
Måltid:
Bröd
Kök:
Svenskt
Nyckelord:
Bakning, Bröd, Nybakat
Portioner:
10
tunnbröd
Hobbykock:
Pär Hedberg
Utrustning
Gourmetstål
Degknådningsmaskin eller starka armar
Kavel
Kruskavel
Ingredienser
4
dl
mjölk
,
(går bra med fil)
1
dl
ljus sirap
,
(olja in måttet så rinner sirapen enkelt ur)
1/4
jästpaket
,
(gärna färsk jäst)
1
tsk
salt
1
tsk
hjorthornssalt
,
(eller 1 tsk bikarbonat, eller 2 tsk bakpulver)
250
gr
fint rågmjöl
400
gr
vetemjöl
1
tsk
anis
1
tsk
fänkål
1
tsk
kummin
Instruktioner
Smält smör och värm mjölk och sirap till 37 °C
Lös upp jästen i vätskan, gärna i degbunken till en assistent
Blanda ned rågmjöl, hjorthornssalt, salt och kryddorna vid låg hastighet med degkrok, så att det bildar en jämntjock smet.
Tillsätt vetemjöl och låt gå i ca 2,5 minuter. Bedöm kletigheten. Om den är väldigt kletig, fyll på med mer mjöl och knåda 2,5 minuter till.
Låt jäsa 30 minuter medan du värmer upp ditt
Gourmetstål
på grillen eller i ugnen
Häll upp degen på ett bakbord och knåda den för hand. Dela den i bollar och kavla ut varje boll till en så tunn deg som möjligt.
Kavla med kruskavel
Grädda varje tunnbröd ca 1 minut på vardera sida
Servera med smör eller messmör. Frys in det som blir över, eller bjud grannarna.