Utskriftsalternativ:

Bao Buns med fläsksida

Bao Buns med fläsksida 1
Härligt molnlika bao buns
Tillagningsmetod , ,
Kök
Rätter
Svårighetsgrad Avancerad
Tid
Förberedelse: 720 min Tillagning: 10 min Total Tid: 12 timmar 10 min
Portioner 14
Beskrivning

Bao Buns. "Som att tugga på ett moln" brukar de beskrivas och kan väl jämföras med kinesernas svar på hamburgare eller tacos.

Ett luftigt, ångat bröd, som egentligen saknar smak men ger en fantastisk konsistens i tuggan.

Smaksättningen kommer i tillbehören som ofta består av fläsksida (och då heter det egentligen Gau Bao), samt olika dressing. I nedan recept blandas syra från picklad rödlök med hetta från sriracha och sälta från fläsksidan tillsammans med fräsch sallad.

Detta är perfekt som enklare lunch eller som en rätt bland flera. Det tar lite tid att tillaga, men det går att korta ner tillagningstiden. Degen kan jäsa på en timme i rumstemperatur, och det går att steka på en fläskkarré och använda den istället för fläsksidan.

Ingredienser
    Långbakad fläsksida
  • 1 styck fläsksida
  • socker
  • rökt paprika
  • salt
  • peppar
  • spiskummin
  • Bao bun
  • 1/2 torrjäst
  • 2,5 deciliter vatten
  • 1 matsked rapsolja
  • 1 matsked socker
  • 1/2 matsked salt
  • 6 deciliter vetemjöl
  • 0,5 teskedar bakpulver
  • Tillbehör
  • picklad rödlök
  • grönsallad
  • strimlad gurka
  • srirachamajonnäs
  • sojamajonnäs
Instruktioner
    Långbakad fläsksida
  1. Gör i ordning fläsket enligt nedan dagen innan

  2. Värm ugnen till ca 110°C

  3. Blanda kryddorna och mortla vid behov för att få ut smakerna ordentligt

  4. Gnid in kryddorna på båda sidor om fläsksidan

  5. Låt gå minst 6 timmar i ugnen. Vänd med jämna mellanrum.

  6. Var vaksam på om ytan blir bränd, och lägg då på folie

  7. Dela i mindre bitar och låt ligga i kyl till servering

  8. Bao Buns
  9. Gör i ordning degen enligt nedan dagen innan

  10. Blanda jäst, socker, salt och mjöl i en skål, allra helst till en degblandare. Låt vila 10 minuter för att "väcka" jästen.

  11. Blanda i vatten, olja och bakpulver och kör på lägsta hastighet på degblandaren i 10 minuter, tills degen släpper från kanterna och är smidig.

  12. Lägg över duk och låt jäsa i kylskåp över natten

  13. Inför servering
  14. Ta fram fläsk och deg

  15. Klipp smörpapper i ca 8x8 cm stora bitar

  16. Dela degen i 14 bitar

  17. Rulla till bollar och kavla ut på mjölat bakbord till tunna ovaler

  18. Pensla med olja över ena sidan av degen, vik ihop på mitten och lägg ett smörpapper mellan degbitarna.

  19. Låt jäsa ytterligare 1 timme

  20. Vid servering
  21. Lägg ett bröd i taget i ångkorg, eller fyll en plåt och ställ in i ångugn

  22. Låt ånga på 100°C i ca 10 minuter

  23. Stek på fläsksida tills de är genomvarma

  24. Öppna brödet (Akta! Varmt!) och lägg i rödlök, fläsksida, sallad och strimlad gurka

  25. Ringla över srirachamajjo och sojamajjo

  26. Njut!