Bao Buns. "Som att tugga på ett moln" brukar de beskrivas och kan väl jämföras med kinesernas svar på hamburgare eller tacos.
Ett luftigt, ångat bröd, som egentligen saknar smak men ger en fantastisk konsistens i tuggan.
Smaksättningen kommer i tillbehören som ofta består av fläsksida (och då heter det egentligen Gau Bao), samt olika dressing. I nedan recept blandas syra från picklad rödlök med hetta från sriracha och sälta från fläsksidan tillsammans med fräsch sallad.
Detta är perfekt som enklare lunch eller som en rätt bland flera. Det tar lite tid att tillaga, men det går att korta ner tillagningstiden. Degen kan jäsa på en timme i rumstemperatur, och det går att steka på en fläskkarré och använda den istället för fläsksidan.
Gör i ordning fläsket enligt nedan dagen innan
Värm ugnen till ca 110°C
Blanda kryddorna och mortla vid behov för att få ut smakerna ordentligt
Gnid in kryddorna på båda sidor om fläsksidan
Låt gå minst 6 timmar i ugnen. Vänd med jämna mellanrum.
Var vaksam på om ytan blir bränd, och lägg då på folie
Dela i mindre bitar och låt ligga i kyl till servering
Gör i ordning degen enligt nedan dagen innan
Blanda jäst, socker, salt och mjöl i en skål, allra helst till en degblandare. Låt vila 10 minuter för att "väcka" jästen.
Blanda i vatten, olja och bakpulver och kör på lägsta hastighet på degblandaren i 10 minuter, tills degen släpper från kanterna och är smidig.
Lägg över duk och låt jäsa i kylskåp över natten
Ta fram fläsk och deg
Klipp smörpapper i ca 8x8 cm stora bitar
Dela degen i 14 bitar
Rulla till bollar och kavla ut på mjölat bakbord till tunna ovaler
Pensla med olja över ena sidan av degen, vik ihop på mitten och lägg ett smörpapper mellan degbitarna.
Låt jäsa ytterligare 1 timme
Lägg ett bröd i taget i ångkorg, eller fyll en plåt och ställ in i ångugn
Låt ånga på 100°C i ca 10 minuter
Stek på fläsksida tills de är genomvarma
Öppna brödet (Akta! Varmt!) och lägg i rödlök, fläsksida, sallad och strimlad gurka
Ringla över srirachamajjo och sojamajjo
Njut!