Utskriftsalternativ:

Flankstek med konfiterad färskpotatis, rödvinssås och ramslökshollandaise

Flankstek med konfiterad färskpotatis, rödvinssås och ramslökshollandaise 1
Smakrik rätt som tar till vara på vårprimörer av flera sorter
Kök
Rätter
Tid
Förberedelse: 30 min Tillagning: 30 min Total Tid: 1 tim
Portioner 4
Beskrivning

Du vet när man gör en sån där riktigt håll-käften middag en torsdag och man bara vill ringa en vän som ska få smaka. En sån torsdag var detta.

Den här gången två olika såser, vilket ju egentligen är helt onödigt, då båda två står bra för sig själva. Mycket gott dock att använda ramslökshollandaisen som dipsås.

Ingredienser
  • 800 gram Flankstek
  • 50 gram Talg
  • Havssalt
  • Peppar
  • Ramslökshollandaise
  • 5 Ramslök
  • 2 stycken Äggulor
  • 2 matskedar Citron
  • 2 matskedar Vatten
  • 250 gram Smör
  • Rödvinssås
  • 2 deciliter rödvin
  • 1 deciliter vatten
  • 50 Rotselleri
  • 25 Palsternacka
  • 2 stycken Schalottenlökar
  • 2 Köttfond
  • Soja
  • Maisena
  • Konfiterad potatis
  • 500 gram färskpotatis
  • 8 deciliter frityrolja
  • Havssalt
  • Primörer
  • 5 stycken Gröna sparrisar
  • 6 stycken Rädisor
  • 5 stycken Sugarsnaps
Instruktioner
    Konfiterad potatis
  1. Värm upp frityrolja eller annan värmetålig olja till ca 110 - 120 grader. Över kokpunkt men inte alltför varmt.

  2. Skölj eller borsta av yttersta skalet på färskpotatisen

  3. Låt potatisen bakas i oljan ca 20 minuter

  4. Salta

  5. Rödvinssås
  6. Finhacka rotselleri, palsternacka och schalottenlök

  7. Smält köttfond i ca 1 dl vatten

  8. Lägg i grönsakshacket

  9. Häll över vin och låt koka

  10. När det reducerat till hälften, sila av och smaka av med soja för att få upp fylligheten

  11. Red eventuellt av med maisena

  12. Flankstek
  13. Slå på ugnen på 180 grader

  14. Smält talgen i en panna tills pannan är riktigt het

  15. Bryn köttet hårt runt om, tills det får en fin yta

  16. Lägg i form och in i ugnen

  17. Värm tills innertemperaturen når ca 54 grader

  18. Skiva upp

  19. Ramslökshollandaise
  20. Smält smöret

  21. Mixa ramslöken

  22. Blanda ihop ägg, citron och vatten

  23. Värm i en skål över vattenbad och vispa till vätskan uppnår en tjock konsistens

  24. Vispa i smöret. Först lite i taget, sedan mer.

  25. Häll i ramslöksmixen och blanda.

  26. Primörer
  27. Ångkoka grönsakerna över vattenbadet från hollandaisen ca 10 minuter, tills lagom konsistens

  28. Salta lätt

Nyckelord: Flankstek, Grilla, Ramslök, Vårprimörer