Flankstek med konfiterad färskpotatis, rödvinssås och ramslökshollandaise
Smakrik rätt som tar till vara på vårprimörer av flera sorter
Flankstek med konfiterad färskpotatis, rödvinssås och ramslökshollandaise
Beskrivning
Du vet när man gör en sån där riktigt håll-käften middag en torsdag och man bara vill ringa en vän som ska få smaka. En sån torsdag var detta.
Den här gången två olika såser, vilket ju egentligen är helt onödigt, då båda två står bra för sig själva. Mycket gott dock att använda ramslökshollandaisen som dipsås.
Ingredienser
Ramslökshollandaise
Rödvinssås
Konfiterad potatis
Primörer
Instruktioner
Konfiterad potatis
-
Värm upp frityrolja eller annan värmetålig olja till ca 110 - 120 grader. Över kokpunkt men inte alltför varmt.
-
Skölj eller borsta av yttersta skalet på färskpotatisen
-
Låt potatisen bakas i oljan ca 20 minuter
-
Salta
Rödvinssås
-
Finhacka rotselleri, palsternacka och schalottenlök
-
Smält köttfond i ca 1 dl vatten
-
Lägg i grönsakshacket
-
Häll över vin och låt koka
-
När det reducerat till hälften, sila av och smaka av med soja för att få upp fylligheten
-
Red eventuellt av med maisena
Flankstek
-
Slå på ugnen på 180 grader
-
Smält talgen i en panna tills pannan är riktigt het
-
Bryn köttet hårt runt om, tills det får en fin yta
-
Lägg i form och in i ugnen
-
Värm tills innertemperaturen når ca 54 grader
-
Skiva upp
Ramslökshollandaise
-
Smält smöret
-
Mixa ramslöken
-
Blanda ihop ägg, citron och vatten
-
Värm i en skål över vattenbad och vispa till vätskan uppnår en tjock konsistens
-
Vispa i smöret. Först lite i taget, sedan mer.
-
Häll i ramslöksmixen och blanda.
Primörer
-
Ångkoka grönsakerna över vattenbadet från hollandaisen ca 10 minuter, tills lagom konsistens
-
Salta lätt