Kött

Renskavswrap

När man ska ut i skog och mark kan det vara klurigt att veta vad man ska laga för något som är relativt enkelt, och

Läs mer »
Fisk och Skaldjur

Hel laxsida i ugn

Att få till fisk som barnen gillar kan ibland vara en utmaning. I vår familj experimenteras det ofta med olika sorters fisk. Men så fort

Läs mer »
Kött

Helstekt renentrecôte

Ren. Ett fantastiskt djur som använts som bytesdjur av människan sedan stenåldern. Köttet i sig är mörkt rött, har en väldigt mild vildsmak och är

Läs mer »
Recept

Cold Brew – 24 timmar

Du som gillar kaffe har säkert hört talas om “cold brew”-kaffe som det nya svarta som är så där fantastiskt och nyskapande. Kanske är det

Läs mer »
Recept

Rödvinssås

När det ska ätas kött i diverse modeller är rödvinssåsen nog den mest använda precis efter bean. Antalet variationer på rödvinsås är antagligen lika många som det finns kockar, och smaken är ju som bekant som baken.

Läs mer »
Recept

Oxfond

En fond kan du använda till att sätta grunden i din sås, som bas i en ramen, smaksättningen i en höstgryta eller i en kålsoppa.

Läs mer »
Recept

Skaldjursfond

Du har säkert tänkt någon gång, efter en kväll med vitt vin och räkor, att du borde ju ta tillvara på de där skalen på

Läs mer »
Efterrätter

Champagnebakad rabarber

Under sommaren, när rabarbern lever sitt egna lilla liv i ett hörn av din trädgård, kan det vara gott att ha flera idéer kring vad

Läs mer »
Varmrätter

Risotto med skaldjur

En fantastisk rätt som jag gör någon gång i månaden. Den är relativt lättlagad men tar lite tid för risotton att få rätt krämiga konsistens.

Läs mer »
Kött

Pasta på grillrester

Om du är något som jag så blir det gärna en hel del grillat under sommaren. Det händer också att det blir rester kvar av detta.

Läs mer »
Skål med majonnäs
Recept

Majonnäs

Majonnäs. Har du en gång gjort en egen, så köper du aldrig mer en färdig. Det tar inte mer än några minuter av vispande, så

Läs mer »
Kött

BBQ Oxbringa

Det finns nog lika många recept på denna köttbit som hobbykockar. Därför vill jag framhålla att nedan är så som jag brukar göra. Kryddrubben till

Läs mer »
Recept

Bearnaisesås

En hemmaslungad bearnaise. Det är ofta en hobbykocks heliga graal. Den kräver lite teknisk kunskap och fingerfärdighet. Men när man gjort den några gånger så

Läs mer »
Recept

Somrig rödbetssallad

Ibland kan man behöva bryta av den där klyftpotatisen och kött som ofta serveras på grillkvällarna mitt i juni. Då kan detta vara ett bra

Läs mer »
Recept

Sauce Marinara

Ja, kalla den vad du vill. En tomatsås med bra råvaror som får puttra länge. En sån som alla behöver ha i kylen/frysen.Sannolikt finns det

Läs mer »
Recept

Hemmagjorda pommes

Friterad potatis. Ett tillbehör som kommer i många former, men kanske är mest känt som “pommes” för de flesta. Enligt Wikipedia kan man dela in

Läs mer »
Recept

Smash burger

En smash burger är inte på långa vägar samma sak som en burgare vilken som. Det viktigaste att tänka på är proportionerna fett och kött, samt den berömda smashen.

Läs mer »
Efterrätter

Friterad camembert

En helt gudomlig smakkombination, som du inte tror att du kommer gilla, men säkert bara längtar efter en portion till när du väl smakat. Ja,

Läs mer »
Recept

Ramen-nudlar

  Trixigheten med att göra egna ramen-nudlar är att det egentligen behövs något som heter Kansui. En flaska kansui innehåller en alkalisk lösning som gör

Läs mer »
Kalvlägg med fransk potatissallad och tomater
Kött

Kalvlägg – sous vide

Kalvlägg är en mycket fin styckdetalj, som annars oftast hittas i en Osso Bucco. Med lite extra kärlek kan dessa passa även på grillen! Lägget

Läs mer »
Ciabatta special
Förrätter

Ciabatta Special

“Men vad är detta?” tänker du.. Ett recept på en jädra macka? Vem sjutton behöver recept på en smörgås med skinka?

Läs mer »
Kycklingen efter över en timme på grillen
Recept

Chicken-on-a-can

Här är en kyckling som det nästan inte går att misslyckas med. Man kan ha oturen att bränna ytan för hårt, om kolet är för

Läs mer »
Recept

Fransk potatissallad

Tillhör du också dem som tröttnat på kletig köpepotatissallad? Här är en snabbt ihopsvängd potatissallad som håller några dagar i kylen. Perfekt tajming inför midsommar.

Läs mer »
Bechamél
Recept

Bechamél

En bechamél. Eller “vit sås” som en del säger. Klassisk god sås som man kan äta med sked (dock blir man nog orimligt tjock om

Läs mer »
Kött

Spareribs på grillen

Spareribs. Tunna revben från gris som man kan gnaga ihjäl sig på. Det kan vara fantastiskt gott och mört, men det går också att få dem riktigt tråkiga.

Läs mer »
Råbiff
Recept

Råbiff

Råbiffen, eller tartar som det också heter, är något så enkelt som rått, nymalt nötkött.

Läs mer »
Kött

Helgrillad Top Blade

Top blade är en Amerikansk styckdetalj som inte ses så ofta här i Sverige. Ofta går den direkt till malning, men kan ibland dyka upp under namn som Luffarbiff eller Fjäderbladsbog.

Läs mer »
Förrätter

Pocherat ägg

Ett pocherat ägg, som precis rinner ut över de smörstekta sparrisarna och blandar sig med hollandaisesåsen kan få vilka smaklökar som helst att vibrera av

Läs mer »
Fågel

Spatchcock Kyckling

Att laga en kyckling “Spatchcock” går ut på att man klipper upp kycklingen längs med ryggraden, så att det går att platta ut kycklingen.

Läs mer »
Recept

Barbequesås

Här har du en barbequesås som kan få dig att känna dig som en riktig grillexpert från Texas.

Läs mer »
Fisk och Skaldjur

Cognacsflamberad guldsparid

Den här firren fullkomlig ramlade över mig när jag besökte fiskdisken på min lokala ICA-butik häromdagen. Den såg smarrig ut redan där den låg i disken.

Läs mer »
Recept

Saltinbakad hjortstek

Detta är ett lite annorlunda sätt att laga mat, men det blir mycket smakrikt. Påminner lite om tjälknöl i smaken, om du åt det som liten, men här är köttet mycket mycket mört.

Läs mer »
Recept

Tupplevermousse

Tillsammans med sältan i cornichoner och det krispiga i den rostade löken får man en texturresa som passar grymt ihop med brödet.

Läs mer »
Kött

Short ribs – Sous Vide

Short ribs är en något ovanlig köttbit här i Sverige. Den går att specialbeställa hos din kötthandel, men syns sällan i frysdisken på ICA. Dock smakar de gudomligt, och blir gärna till saftigt kött.

Läs mer »
Recept

Kantarellsås

Just nu börjar skogen där ute fyllas upp med gula, härliga läckerheter. Har man turen att snubbla över ett större område med dessa, så kanske

Läs mer »
Mangosallad i porslinsskål
Recept

Mangosallad

En liten sallad som blandar sött med syra och hetta från löken, till en angenäm kombination. Används bäst som tillbehör, främst till grillat.

Läs mer »
Chimichurri i glasskål
Recept

Chimichurri

Chimichurri är en het blandning av färska örter och olja, som passar som marinad till grillkött eller som sås till maten.

Läs mer »
Fisk och Skaldjur

Pasta Frutti di Mare

Vad är väl inte Italien utan lite vitt vin, skaldjur och pasta. En ångande het, handgjord pasta som serveras av en lika ångande het italienare.

Läs mer »
Recept

Hollandaise

En hollandaise är en klassisk sås när man tänker helstekt lax och söndagsmiddag, men det är också grunden i många andra såser.

Läs mer »
Kött

Lammracks – Sous vide

Att tillaga sous vide är både spännande, roligt och ganska enkelt. Här kan man få ett helt perfekt kött med ganska lite arbetskraft. I detta

Läs mer »
Recept

Pasta – Grundrecept

Färsk pasta går numera att köpa i varenda matvarubutik. Det är helt klart godare än den klassiska hårda pastan, men är den så ruskigt svår

Läs mer »
Förrätter

Smörstekta Kammusslor

En helt grym förrätt när det kanske vankas fisk till varmrätt, eller varför inte som del i en tapaskväll. Detta smakar mer hav än du

Läs mer »