Low-and-Slow Lambringa 2

Low-and-Slow Lambringa

Low-and-Slow Lambringa 3

Ska man ändå grilla, så kan man ju se till att krångla till det precis så mycket det bara går. Det är ju lite av charmen med sommar och grillning.

I det här receptet så har jag fått två väldigt fina lammbringor från Filé och Deli här i Karlstad. Dessa skall köras länge på grillen, för att få en fin smak och mört kött.

Min inspiration till detta kommer från Netflix serien “The Chef show“, där skaparna till filmen Chef (Jon Favreau) besöker Austin Texas och Aaron Franklins BBQ som varje dag lagar hundratals “Briskets” på sin gigantiska grill.

Så.. När du har en heldag att lägga på grillning. Just do it!

Low-and-slow Lammbringa

Low-and-Slow Lambringa 4

Lammbringa på 57cm weber klotgrill

  • 1 kg lammbringa
  • salt
  • peppar
  • färsk rosmarin
  • färsk timjan
  • 33 cl värmländsk lättöl

Rökning

  1. Tänd grillen med bra briketter som kan brinna länge och ge lagom med temperatur. Till detta använde jag en brikett som är avlång med ett hål i mitten, för att få en bra värmespridning och en jämn temperatur. Dessa köpte jag från Filé och deli i Karlstad.


    Low-and-Slow Lambringa 5
  2. Se till att värmen når mellan 75° och 100°

  3. Dra av hinnan på insidan av bringan. Den blir ofta hård och tråkig när det är dags att äta.


    Low-and-Slow Lambringa 6
  4. Hacka de färska örterna, och blanda 50/50 peppar och salt. Rubba hela bringan med detta, så det täcker jämnt.

  5. Lägg på köttet, gärna med en deflektor från den direkt värmen. I mitt fall fick Gorumetstålet agera just en sådan. Men det borde gå fint att lägga köttet helt i andra änden av grillen också.


    Low-and-Slow Lambringa 7
  6. Ös på med hickory flis direkt på den varma kolen

  7. Låt rökas med så mycket rök som möjligt under ca en timme. När det är klart börjar fettet gulna och smälta något.


    Low-and-Slow Lambringa 8

Grillning

  1. Öka värmen genom att lägga på mer briketter och värm igång dem. Nu skall temperaturen ligga mellan 150-180 grader

  2. Vira in bringan med aluminiumfolie, eller ännu hellre riktigt slaktarpapper. Vira gärna in dem, så att de lätt går att komma åt och återfukta dem

  3. Lägg bringan så långt från den heta kolen som möjligt, på indirekt värme. Låt den ligga där ca 4-5 timmar.

  4. Spraya med jämna mellanrum med en sprayflaska, den värmländska ölen, för att försöka hålla bringan fuktig. Annars tenderar den att bli väldigt krispig i ytan

  5. Servera med rotfrukter i ugn och en god sås

Lämna en kommentar

Rulla till toppen