Bourbon-biblioteket – del 5 2

Bourbon-biblioteket – del 5

Bourbon-biblioteket – del 5 3

1964 var året då amerikanska kongressen tog beslut om att skydda bourbon som ”unik produkt från USA”. Varumärkesskyddad liksom Kalix-löjrom. Det är också året då Beatles får sitt stora genombrott i USA. I Sverige så tillåts för första gången försäljning av p-piller…. Anar ni ett samband här kanske?

Sprit + bra musik =……ja, ni fattar.

I USA tillverkas också legendariska hattar – Stetson. Vad har det med bourbon att göra, undrar ni nu. Jo, de tillverkar också en bourbon. Med samma namn. En sour mash närmare bestämt:


Bourbon-biblioteket – del 5 4

Stetson (84840, 349:-)

Luktar lite kanel, apelsin, vanilj. Man anar nästan en doft av någon likör. Xanté är det första man tänker på. Alltså inte helt behagligt. Letar man lite bortåt så kan man mycket väl föreställa sig Piggelin till och med.

Smakmässigt lite skarp med avrundade hörn. Choklad/kola känns tydligt. Det dröjer sig kvar drag av trä i kombination med kaffe. Kanske en bourbon för outdoor-fantasten?

Min halvamerikanska kompis hävdar att de brukar dricka den här som shots + öl när de är i New Orleans. Den är värd ett ngt bättre öde än så. Bra att ha hemma i standardskåpet.

Betyg: 3,5/5

Woodford Reserve (10104, 419.-)

Det här är en Kentucky Straight Bourbon Whisky. Alltså lagrad minst två år på nya ekfat. Just den här är lagrad 7-8 år.

Anmärkningsvärt med just Woodford är att de, dels har ett eget tunnbinderi dels att de är ett av mkt få destillerier som destillerar tre gånger, ist för de gängse två. De är dessutom Kentuckys äldsta destilleri.

Smaken då? Jo, klassisk ganska brant bourbon. Kola, ek, vanilj. Det är samma som i doften. Man hittar frukt i smaken, lite odefinierat (som vinets ”röda bär”). Kokos sa min kompis, kanske det. Om man orkar hålla den i en kupa i tio minuter i handen, så den blir lite varmare, blir den väldigt behaglig att dricka. Med is tror jag inte den fungerar.

Betyg: 3/5


Bourbon-biblioteket – del 5 5

Lämna en kommentar

Rulla till toppen