Bourbon-biblioteket - del 1 2

Bourbon-biblioteket – del 1

Bourbon-biblioteket - del 1 3

Bourbon…eldvatten, whiskey, whisky. Kärt barn har många namn.
Till syvende och sist handlar det om destillatet med bas i en kolhydrat.
I Europa gör vi den oftast på korn eller råg. Det har varit det vi odlat mest här. Men…
Välkommen USA! Här är kolhydratbasen en helt annan. Här finns mer majs/kvm än
nån annanstans i världen. Så varför inte använda den då, tänkte Elijah Craig, för länge sen.

 

Välkommen till Bourbon-Biblioteket!

Här ska vi avhandla bourbons i mängder. Allt från världens största producent, Jim Beam, till de mindre husen som gör en mer modern bourbon.
Välkomna!

Det är ganska lätt att tro att Jack Daniels är den enda, allena rådande, sourmashen som finns. Den står i varenda barbatteri  världen över.  Den dyker upp i nästan varenda film vi ser i dag. Om man inte kollar på Billions, så klart. Där dyker Michter’s upp överallt. Ganska hård lansering för att vara ett av de nyaste bourbon-husen, men så är det ju. Vi återkommer till Michter’s lite senare.

För det första, för att vara en bourbon så måste den innehålla minst 51% procent majs. Annars är det nåt annat…(whiskye, moonshine, rye, brännjak). 

Bourbon har ganska länge dragits med en ganska dålig stämpel. Den har inte erkänts riktigt i de fina rummen. Sannolikt kommer den vinden att vända snart. Tror ni på allvar att alla i Dallas (känd tv-serie på 80-talet) drack “scotch” (USA:s namn på whisky)? Nä, så klart inte. De drack bourbon. Denna gudabenådade dryck från Kentucky! Okej, nog om nostalgier.
Nu kör vi!


Bourbon-biblioteket - del 1 4

Jim Beam – (503, 259:-)


Det här är en ganska rak bourbon. Inte min favorit nånstans. Har du en liter Cola över, kanske med en limeklyfta också. Ja, då har du en hyfsad fredagsgrogg. Det finns inte is i världen som förlåter finkelsmaken i den här. Men visst. Bor du i Sunne/Kil och är kompis med mackägaren som förser dig med Cola/RedBull/Fanta, då är helgen gjord.

Betyg: 1,5

Jim Beam Double Oak – (best sort 512, 329:-)

Här har man lyft blicken lite. Det är ändå oklart hur länge och vilka fat man lagt den i. Det finns visserligen en anings finess i den här. Den är lite rundare. Man kanske kan ana lite mer rök och kola (nej, inte den kolan). Den här tar man efter en hektisk onsdagskväll.

Betyg: 2,5


Bourbon-biblioteket - del 1 5

Nästa gång – Wild Turkey! Kul va!?

//Magnus

Lämna en kommentar

Rulla till toppen