Bourbon-biblioteket – del 2 2

Bourbon-biblioteket – del 2

Bourbon-biblioteket – del 2 3

Det har länge funnits en myt, tradition, legend om att det var baptist-pastorn Elijah Craig (1738-1808) som var den som först tillverkade bourbon. Lite oklart om det faktiskt är så? På samma sätt som det inte är helt klarlagt om det var munken Dom Perignon som först gjorde (upptäckte?) champagne. Det spelar egentligen ingen större roll. Det viktiga är att vi sitter med resultatet här och nu.

Bourbon har länge ansetts som whiskyns harmynta kusin. Det dricks i parti och minut på den amerikanska landsbygden. Gärna av folk i snickarbyxor, med en banjo på ryggen. Tro nu inte för en sekund att den skotska whiskyn bara dricks i slott och borgar på höglandet.  Whisky i Skottland är folkets dryck. Det är bara lite mer säckpipa till snickarbyxorna där.

I dag ska vi ta oss an två bourbon som inte är så kända hos allmänheten:

Rackhouse och John Lee.
Båda kommer på halvflaska. Lite ovanligt faktiskt. Varför Systembolaget väljer att ta in just den storleken i sitt sortiment är konstigt. De finns på helflaska både i taxfree och utomlands.
Det finns mängder av bourbons som är långtidslagrade på ekfat, för att utveckla mjukhet och karaktär. De här två är inte det 🙂


Bourbon-biblioteket – del 2 4

Rackhouse (11474, 149:-)

Här ska vi inte knussla till det. Omedelbart brännig i smaken. Lite rå, men ändå med en viss finess. Det doftar mer än vad det smakar. Kola (nej, inte den kolan igen), vanilj (från fatet) och lite smör. Den ligger i 3 år på amerikanska ekfat. Hade den legat nåt mer år hade vi sannolikt fått en bourbon som hade smakat mer än den kostat. Behöver du en hyfsad hus-bourbon för långa söndagar, då har du det här. Funkar väldigt bra att göra en Old Fashioned på (recept nedan).

Betyg: 3

John Lee (10144, 135:-)

Om du åker på banjofestival, då är det här en bourbon för dig. Det här är motsvarigheten till moonshine, fast från Kentucky. Det finns ingen eg producent på plats, utan det här är ett Europa-ägt konsortium som tagit fram en bourbon. D.v.s. en massa producenter som bidragit till en batch. Om du kan gå runt kvarteret där Systembolaget ligger – gör det. Finns inget här att hämta. Ta en snaps i stället.

Betyg: 0,5


Bourbon-biblioteket – del 2 5

Skriv ut receptet

Old Fashioned

Klassisk drink som kvalar in på drinkarnas top 10.
Tillagningstid10 minuterTotal tid10 minuter
Måltid: DrinkarKök: AmerikansktKeyword: Alkohol, Drink, klassiker, Klassisk
Portioner: 1
Författare: Magnus Nylén

Ingredienser

 • 4-6 cl bourbon
 • 1 st skalstrimma från apelsin
 • 4 droppar Angostura Bitter
 • 1 st sockerbit (alt
  kokar du din egen sockerlag på ditt favoritsocker, då tar du 1-2cl)

Instruktioner

 • Ta fram en shaker (den har du dragit apelsinskalet inuti innan)
 • Häll i bourbon, sockerlag, Angostura, och det som är kvar av skalet + is.
 • Skaka lite halvengagerat.
 • Ta fram ett glas med en (1) stor isbit.
 • Häll i. Lägg på ett körsbär.
 • Känn dig som Bobby Axlrod!

1 reaktion på ”Bourbon-biblioteket – del 2”

Lämna en kommentar

Rulla till toppen