Bild av Ernest_Roy från Pixabay

Bourbon-biblioteket – del 6

Biblioteket har haft fyra veckors semester. Nu är vi tillbaka!

Man kan tycka vad man vill om tillgängligheten på Systembolaget, skattetrycket och den ev svårigheten i individens privatliv, men nog sköter vi oss bättre här än på många andra ställen?
Systembolaget, dock, är ju en spegelbild av vad gemene man vill ha, och styrd av vad importörerna presenterar för Systembolaget. Därför kommer vi gå miste om några godbitar i Bourbon-sortimentet.

I dag presenterar vi en av dom. För er som sett Kingsman ”The Golden Circle”, kommer det här inte vara en nyhet. För er andra är det nog det.

Bourbon-biblioteket – del 6 1

Old Forester ”Statesman” (privatimport, SFO)

Det luktar som en djefvlar-anamma-bourbon. Inget för the faint of heart. Bedra er inte av doften bara. Det finns en finess i den här som heter duga.
Smaken är omedelbart brännig. Kort därefter framträder en tydlig ton av fat. Vanilj, läder och lite rök. Det här är en väldigt bra bourbon. Tar du en stor klunk kommer du känna apelsin. Om du var bar-aktiv på 90-talet så kanske du minns Black Death Tequila? Den serverades med en apelsinklyfta och kanel. Var såklart skitdåligt (både ekonomiskt och dagen efter) men den hinten av apelsin och kanel, kan man nog ana här.
Apropå Kingsman. I USA kallas Kingsman för just Statesman. De kontaktade en bourbontillverkare inför filmen, och det blev just Old Forester. En bourbon värdig en agent från Hennes Majestäts Hemliga Service…

Betyg: 4,5/5

Bulleit Bourbon (570, 349:-)

Finns i Systembolagets fasta sortiment. Den finns även som en rye, om man föredrar det. Den står i de flesta barer över Sverige.
Ganska enkel men trevlig. Klassisk bourbon. Mjuk och fin i smaken. Vanilj och kola. Värm den i handen en stund så kommer det smaka lite citrusfrukt. Rökton med nåt päron.
Du kommer inte gå halsöverhuvud efter den, men som en avslutning nån torsdag funkar den absolut.
Har man kontakter så finns det en 10yo Bulleit. Den är ljusår bättre än den här. Vi återkommer om den

Betyg: 2,5/5

Bourbon-biblioteket – del 6 2

Lämna en kommentar

Rulla till toppen