Matresa i södra Sverige 2

Matresa i södra Sverige

Det var sista veckan på semestern som jag och sambon fick för oss att ta en resa i södra Sverige med bil. Varför inte passa på att se massor med kulinariska sevärdheter och få inspiration till höstens matlagningar? Nedan samlar jag en kort kommentar om de ställen vi hann med att besöka. Det är inte någon fullständig recension, utan mer en reflektion av personlig karaktär.

Feldts bröd och konfekt
My Feldt har fått flera utmärkelser som konditor och kallas av pressen för “superkonditorn”. Till vardags håller hon till vid Feldts bröd och konfekt i Halmstad. Där tillverkas de berömda “tivolikolorna” och bullar luftiga och smöriga som få. En sväng inom detta underbara ställe var självklar. Sittplatserna vid själva bageriet är kraftigt begränsade, så vi begav oss iväg till Feldts socker och cykel några kvarter bort. Där kan man sitta ner, spela Yatzy och äta av godsakerna som My och Johan producerat. Samtidigt kan man köpa med sig såväl cykelbestyr som kolor och egendesignad merchandise. Väl värt ett besök.


Skottorps Ostbutik
Invid Skottorps slott ligger en ostbutik som tillverkar mjölkprodukter och ost från gårdens egna kor. När vi kommer dit är det lite stiltje i produktionen, då personalen precis kommit tillbaka efter semestern. Normalt sett så ser man hela produktionen av ost från stora panoramafönster inne i gårdsbutiken.
Vi fick hålla oss till godo med en film om produktionen och provsmakning. Det var riktigt god ost, och några fick såklart åka med i på resan.


Lindegrens gårdsbutik
En bit söder om Båstad mitt på Bjärehalvön ligger Lindegrens Gårdsbutik. På gården, bland grisar och kor tillverkas korv, styckas kött och säljs de flesta tillbehör du kan behöva. Lindegrens bedriver ett ekologiskt jordbruk, och slaktar djuren ca 3 kilometer från själva butiken. De håller också kurser i korvstoppning och styckning, och man kan få gå med på guidad tur på gården. Allt i familjär lantlig atmosfär.


Ebbessons gårdsmejeri
Hos lilla Ebbessons gårdsmejeri kör man fram till en liten byggnad på gårdsplanen, mitt mellan boningshus och ladugård. Här finns plats för maximalt ett par bilar. Butiken, där de säljer sina egna ostar, är inte större än en normalstor handikapptoalett, men innehåller ett riktigt hantverk i form av mögelostar. På gården går 65 mjölkkor av typen Svensk Lågland, och man odlar såväl potatis som sallad och purjolök.


Höganäs Saluhall
Inrymt i en gammal industribyggnad ligger Höganäs Saluhall. Här serveras lunch alla dagar i veckan, och i saluhallen kan du hitta allt från chips till hängmörad entrecôte. Saluhallen inrymmer allt du kan behöva i matväg i en atmosfär som känns genuin. Till skillnad från andra större hallar är här allt bakom samma kassa, och köttdisk, grönsaker och bröd betalas tillsammans. Intill saluhallen finns också flera butiker med inredning och köksattiraljer.

Utanför saluhallen, i “garage bar” serveras “junkfood royale” direkt från topplocken. Tyvärr hade vi inte tid att testa de Texasinspirerade burgarna.


Sillen & Makrillen
På en pir vid Gröningen i Helsingborg ligger restaurangen Sillen & Makrillen. Som namnet antyder kan man hitta mat från havet här, men de har även mycket vällagat kött. Här kan man med fördel göra som vi gjorde, och börja med ett gäng ostron och en härlig prosecco. Till varmrätt smälte deras Secreto Iberico i munnen och smakerna satt fantastiskt.


Chocolatte
På plats i Helsingborg bör man inte missa en sväng inom chokladhimmelen “Chocolatte”. Här säljs hundratals olika praliner i presentboxar. Vad sägs om smaker som “brynt smör”, “supersalt”, “trillingnöt”, “prinsesstårta” eller “supersur”. Alla självklart handtillverkade på plats. Sköljer ner gör man med en av deras fina koppar latte.


Kiviks musteri
På Kiviks musteri kan man såklart köpa äppelmust. Men framförallt kan man lära sig mer om hur mustningsprocessen går till. Hur äpplena växer och vilka olika sorter det finns. Äpplets hus informerar både barn och vuxna om äppelindustrins utveckling från då till nu.


En gaffel kort
Restaurangen som ligger i botten på ett gammalt hotell, i den lilla hamnen i hjärtat av Simrishamn, ägs och drivs av de tre vännerna Oscar, Jonas och Daniel, som träffades på Grythyttan under 2012. Där är det precis så gemytligt som det låter. Medan gästerna äter sin middag, flanerar kocken ute bland dem och kollar läget. Servisen är vänlig och rekommenderar att vi gärna delar på rätterna, så att vi får ut så mycket som möjligt av deras mat. Maten är väldigt vällagad med en hög ambition kring originalitet utan att bli snoffsigt.


Vi tog en förrätt bestående av råbiff som dolts väl under en 24 månader lagrad prästost. Till varmrätt en sotad grisnacke där grisen såklart växt upp på en gård bara mil bort. Den helstekta spättan har säkert även den simmat bara mil från restaurangen. Mycket väl värt ett besök.


Olof Viktors
Mitt ute bland ett av de skånska grönskande fälten ligger stenugnsbageriet Olof Viktors med café och konditori. Med flera vinster i bagaget, bland annat “Skånest godaste tårta” och “Årets konditor”, är det inte orimligt att tänka sig att de verkligen brinner för det de gör. Precis så känns det när man kliver in i den gamla skånelängan. Här värms ugnarna med ved och alla bakverk bakas från grunden utan halvfabrikat.


Tosterups slott
En avstickare till Tosterups slott var tvunget när vi var i området. Här är klassisk mark för foodies, där tävlingen “Kockarnas kamp” gått av stapeln under ett par år. Förutom den kopplingen till mat är Tosterups slott en vacker byggnad, som tyvärr är i privat ägo. Det hade varit trevligt med möjlighet till att en rundtur.


Gunnarshögs gård
På den extremt välekiperade Gunnarhögs gård tillverkas olja från egenodlad raps, men även vinäger, djurfoder och linolja. I en nybyggd gårdsbutik kan man hitta fler produkter från närområdet. Gården drivs av familjen Nilsson, och har så gjort sedan 1897.


Petersborgs gård
På Petersborgs gård tillverkas senap i många variationer från egna senapsfrön. Här kämpar man med att vara en liten, egen, producent utan att något annat storbolag bestämmer över produktionen. Det gör att senapen smakar annorlunda. Hemmagjord och välkryddad. I gårdsbutiken går också att köpa en mängd varor från närliggande småproducenter av diverse varor.


Ingelsta kalkon
Utanför Smedstorp ligger gården där man bara älskar kalkon. 1972 köpte Lena och Leif Jönsson gården och började föda upp kalkoner. Sedan starten har verksamheten växt, och det finns nu flera butiker runt om i Sverige som specialiserat sig enbart på kalkon. På gården finns en gårdsbutik med tillhörande restaurang, där man kan njuta av flera delikatesser från trakten.


Österlen kryddor
På österlen odlas kryddor i mängder, vilka torkas och blandas samman till mängder av spännande ändamål. Cherztin och Anders driver med familjär stämning gården och försöker hela tiden komma på nya kryddblandningar. I den lilla butiken som man når genom ett orangeri med kryddor, doftar det ljuvligt. På ett bord står det framdukat dippsåser man får prova, och i mitten av lokalen står ett stort skepp med kryddburkar runtom. Här kan du läsa om varje blandning och dofta på provexemplar.


Söderberg & Sara
Söderberg & Sara i Ystad har lyckats med att förvandla en tråkig kontorslokal till ett osande hantverksbageri med fullständiga rättigheter. Ät ett surdegsbröd och drick ett glas vin. Ovanligt lyckad kombo.


Ola & Ko
I butiken “Ola & Ko”, som inte är större än en walk in closet, jobbar Petra. Här tillverkas det korv, hängmöras kött och serveras humor med allvar på en och samma gång. Att följa butikens instagram ger både goda skratt och ökad salivering.


Malmö saluhall
Saluhallen samlar allt det som är Österlen och gör en mashup mellan asiatiska, svenska och italienska vattenhål i en välordnad och tidsenlig foodhall. Här kan man äta mängder av olika maträtter i de små matstånden. Allt mer eller mindre nyskapande.
Efter ett antal hundra mil i bilen är resan genom matsverige till ända. Många olika karaktärer och foodies har träffats på under resans gång. Alla med ett gemensamt. Kärleken till maten. Det som vi lever av varje dag.

Lämna en kommentar

Rulla till toppen