Bourbon-biblioteket – del 4 2

Bourbon-biblioteket – del 4

Bourbon-biblioteket – del 4 3

Man undrar lite vad som hade hänt med Jack Daniels om inte hårdrocken fanns? Lemmy och Slash har väl varit gigantiska frontfigurer för denna dryck. Ja, alla hårdrocksstjärnor med aktning har någon gång ställt upp på bild med den fyrkantiga flaskan i högsta hugg.
Nå, är det så att alla dessa profiler har en särskilt förfinad palett för spritdrycker? Nja, snarare tvärtom får vi nog tro. Det har ju inte bara varit Jack Daniels genom åren (här kommer vi få nytta av tonen kola senare, äntligen…) som passerat de där digestionssystemen.

Nu ska vi krångla till det lite. Jack Daniels är en sour mash. Alltså en bourbon whiskey. Men bourbon i stort är inte en sour mash. Sour mash bygger på att man tar den överblivna batchen majs/korn/råg och brygger på den en gång till. Lite som man gör när man producerar en Grappa. Överblivna rester från vinet.

Just Jack Daniels är en Tennesse Whiskey. Dessutom från Lynchburg. Här kommer den klassiska cocktailen Lynchburg Lemonade (recept längre ned).


Bourbon-biblioteket – del 4 4

Jack Daniels (585, 329:-)

Luktar lite godis, banan. Röken är inte speciellt beslående. Fatet finns där, men kanske med en mer Slayer-twist, lite rund och god ev. Smakmässigt är det inte ett under av finess. De lever på sitt varumärke. Man anar en del kola (JA, DEN KOLAN, I NÄSAN!), skumbanan, en anings vanilj, kanske apelsin om man är yrvaken och precis har tagit nässpray. Den här funkar definitivt i en baklucka innan en konsert, med mkt cola och citron. Och en Slayer t-shirt.

Betyg: 2/5

Larceny (82810, 549.-)

Här har vi omedelbar spritdoft och lite apelsinskal. Det för tankarna lite åt cognacs-hållet. Lite söt. Inte obehagligt, mer som en piprensare inför det som komma skall. För sen händer det grejer. Den här innehåller 20% vete och är således en wheat-bourbon. Ikke att förringa. Det här är ett under av subtila smaker, om man orkar hålla den i munnen tillräckligt länge. Den ligger på 46% alkohol. Men här kommer det vanilj och kola, banan, frukt i mängder. En röksmak som man mest anar som lakrits långt bak,  men ligger som ett skimmer över hela upplevelsen. En mkt bra bourbon. Rekommenderas!

Betyg: 4/5


Bourbon-biblioteket – del 4 5

Bourbon-biblioteket – del 4 6
Skriv ut receptet

Lynchburg Lemonade

Tillagningstid10 minuterTotal tid10 minuter
Måltid: DrinkarKök: AmerikansktKeyword: Alkohol, Drink
Portioner: 1 port
Författare: Magnus Nylén

Equipment

 • Drinkshaker

Ingredienser

 • 3 cl Jack Daniels (inget annat fungerar)
 • 3 cl Tripple Sec (Cointreau om systembolaget har stängt)
 • 3 cl färskpressad citron
 • 1 st Citronskiva
 • Is
 • Fruktsoda

Instruktioner

 • Skaka Jack, Triple Sec och citronjuice i en shaker
 • Häll i Is i ett highball glas
 • Häll över från shakern
 • Lägg i citronskiva och fyll på med fruktsoda

Lämna en kommentar

Rulla till toppen