Utskriftsalternativ:

Friterad camembert med glass

Friterad camembert med glass 1

En riktig 70-tals klassiker. Otroligt oväntad smakkombination som fungerar hur bra som helst.

Kök
Rätter
Tid
Förberedelse: 30 min Tillagning: 30 min Total Tid: 1 tim
Portioner 2
Beskrivning

En riktig 70-tals klassiker. Otroligt oväntad smakkombination som fungerar hur bra som helst.

Ingredienser
    Frityrsmet
  • 2 deciliter vetemjöl
  • 1 tesked bakpulver
  • 1,5 deciliter vatten
  • 1 styck äggvita
  • Övrigt
  • 250 camembert ((ofta såld i "puckform"))
  • 1 färsk persilja
  • 2 matskedar hjortronsylt
  • 2 vaniljglass
Instruktioner
    Frityrsmet
  1. Blanda ihop de torra ingredienserna till frityrsmeten

  2. Häll i vatten, lite i taget och rör till en len smet

  3. Vispa äggvitan hårt och vänd ner i smeten

  4. Låt svälla ca 30 minuter

  5. Fritering
  6. Värm oljan i kastrull till 180 grader (eller vrid på fritösen och ta det lugnt). Ha alltid ett lock i närheten när du friterar, om värmen skulle sticka iväg och starta en brand. Släck med locket ALDRIG med vatten!

  7. Skär ostpucken i fjärdedelar

  8. Doppa ostarna i frityrsmeten och doppa ner i oljan. Bäst brukar det bli om man kan hålla fast osten i oljan en stund (t ex med en grillpincett av metall).

  9. Fritera tills ytan blir gyllene

  10. Ta upp med hålslev och låt droppa av på hushållspapper

  11. Fritera också några blad av persiljan, men bli inte förskräckt när den sprätter till precis när du lägger den i oljan. Låt bara fritera snabbt så de inte bränns (ingen angenäm smak då)

  12. Servera med hjortronsylt och glass