Utskriftsalternativ:

Mjuka tunnbröd

Mjuka tunnbröd 1

Mumsiga nybakade tunnbröd, gjorda på Gourmetstål

Kök
Rätter
Tid
Förberedelse: 45 min Tillagning: 30 min Total Tid: 1 tim 15 min
Portioner 10
Beskrivning

Mumsiga nybakade tunnbröd, gjorda på Gourmetstål

Ingredienser
  • 4 deciliter mjölk ((går bra med fil))
  • 1 deciliter ljus sirap ((olja in måttet så rinner sirapen enkelt ur))
  • 1/4 jästpaket ((gärna färsk jäst))
  • 1 tesked salt
  • 1 tesked hjorthornssalt ((eller 1 tsk bikarbonat, eller 2 tsk bakpulver))
  • 250 gram fint rågmjöl
  • 400 gram vetemjöl
  • 1 tesked anis
  • 1 tesked fänkål
  • 1 tesked kummin
Instruktioner
  1. Smält smör och värm mjölk och sirap till 37 °C

  2. Lös upp jästen i vätskan, gärna i degbunken till en assistent

  3. Blanda ned rågmjöl, hjorthornssalt, salt och kryddorna vid låg hastighet med degkrok, så att det bildar en jämntjock smet.

  4. Tillsätt vetemjöl och låt gå i ca 2,5 minuter. Bedöm kletigheten. Om den är väldigt kletig, fyll på med mer mjöl och knåda 2,5 minuter till.

  5. Låt jäsa 30 minuter medan du värmer upp ditt Gourmetstål på grillen eller i ugnen

  6. Häll upp degen på ett bakbord och knåda den för hand. Dela den i bollar och kavla ut varje boll till en så tunn deg som möjligt.

  7. Kavla med kruskavel

  8. Grädda varje tunnbröd ca 1 minut på vardera sida

  9. Servera med smör eller messmör. Frys in det som blir över, eller bjud grannarna.

Nyckelord: Bakning, Bröd, Nybakat