Utskriftsalternativ:

Risotto med skaldjur

Risotto med skaldjur 1
Krämig risotto med valfria skaldjur kan användas både som förrätt eller huvudrätt
Kök
Tid
Förberedelse: 10 min Tillagning: 45 min Total Tid: 55 min
Portioner 4
Beskrivning

Krämig risotto med valfria skaldjur kan användas både som förrätt eller huvudrätt

Ingredienser
  • 8 stycken kammuslor
  • 0,5 kilogram råa vanamairäkor
  • 2 deciliter arborioris
  • 1 styck schalottenlök
  • 1/2 styck solovitlök
  • 4 deciliter skaldjursfond
  • 3 deciliter vinslatt ((gärna vitt))
  • 1 deciliter färskriven parmesan
  • 1 deciliter kastanjechampinjoner
  • smör
  • salt
  • peppar
Instruktioner
  1. Gör en mise en place.
    Hacka schalottenlök och solovitlök fint. Måtta upp vin, koka upp skaldjursfond till ca 4 dl. Riv parmesan och finhacka champinjoner.

  2. Smörstek schalottenlök och solovitlök tills de mjuknar.

  3. Häll över Arborioris och stek med i smör och lök tills det blir något genomskinligt.

  4. Häll på ömsom vin och ömsom fond under omrörning. Låt kokningen ta närmare 30-40 minuter, och låt aldrig riset gå torrt, utan späd hela tiden med lite vätska. Efter en stund blir risotton krämig.

  5. Stek champinjoner snabbt i smör och häll över i kastrullen med ris. Blanda ihop.

  6. Rör i parmesan. Smaka av och salta vid behov.
    Finns det kvar en hård kärna i riskornen kan du späda på mer vin och vatten tills riset hinner gå klart.

  7. Hetta upp en stekpanna smält i smör. Låt räkorna rotera i smöret tills de blir röda. Lägg över på tallrik och låt vila.

  8. Lägg ner kammusslor med platta sidan nedåt, och låt steka tills de får fin färg.