Utskriftsalternativ:

Rödvinssås

Rödvinssås 1
Kök
Rätter ,
Tid
Förberedelse: 30 min Tillagning: 240 min Total Tid: 4 timmar 30 min
Portioner 4
Ingredienser
  • 2 stycken schalottenlökar
  • 1 rökt sidfläsk
  • 50 gram smör
  • 1 styck stjälkselleri
  • 1 styck rosmarinkvist
  • 5 deciliter rödvin
  • 5 deciliter oxfond
  • olivolja
  • salt
  • peppar
  • smör ((att blanka med))
Instruktioner
  1. Låt fonden sjuda upp och håll den nära kokpunkten

  2. Finhacka schalottenlök och fräs i olja och smör.

  3. Hacka sidfläsk och stjälkselleri grovt. Stek tillsammans med löken.

  4. Vänd runt rosmarinkvisten i blandningen och häll över vinet.

  5. Låt koka till något mindre än hälften av vinet är kvar.

  6. Håll på fonden.

  7. Låt reducera ytterligare till lite mindre än hälften.

  8. Smaka av med salt och peppar

  9. Sila av såsen

  10. Precis innan servering, klicka i en bit smör och låt koka upp. Rör om för att få en blank sås.