Utskriftsalternativ:

Chicken-on-a-Can

Kycklingen efter över en timme på grillen
Drömmen om en fantastiskt saftig kyckling är inte långt borta.
Rätter
Tid
Förberedelse: 30 min Tillagning: 90 min Total Tid: 2 timmar
Portioner 4
Beskrivning

Här är en kyckling som det nästan inte går att misslyckas med. Man kan ha oturen att bränna ytan för hårt, om kolet är för hett eller för nära. Men lite yta ska kycklingen allt få, annars kan man ju strunta i grillen.

Det som är hemligheten här är ölburkens innehåll. När den kommer på grillen börjar den bubbla, och fuktar kycklingen från insidan under hela tillagningen. Det är det som gör att det nästan inte går att få en gråtôrr kyckling på det här sättet.

Håll ett extra öga på innertemperaturen här, så du är säker på att den gått helt färdig innan det är dags att ta av den från grillen. De sista graderna går väldigt fort, men räkna ändå med ca 1-1½ timme totalt på grillen.

Ingredienser
  • 1 styck hel kyckling ((Fundera en skvätt över kycklingen här. Jag lägger gärna några kronor extra på bra kyckling när jag kan. Gärna majskyckling från gård. Kanske att de har haft ett ok liv.))
  • 1 styck 33cl lättöl
  • Dry rub
  • paprikapulver
  • chilipulver
  • salt
  • svartpeppar
  • rosmarin
  • oregano
  • vitlök
Instruktioner
  1. Tänd upp grillkolen i en hög i mitten av grillen och låt den vila medan du gör i ordning kycklingen.

  2. Blanda samman de torra ingredienserna till rubben. Det är svårt att säga något om mängderna här. Variera efter tycke och smak.

  3. Kyckling med rubbing. Gult kött på kycklingen pga majskyckling.

    Gnid in kycklingen så rubben täcker hela.

  4. När kolet har fått bra färg. Flytta ut det så det bilder en ring i ytterkant.

  5. Perfekt placerad mitt i grillen.

    Trä sedan kycklingen över den öppnade ölburken och ställ den mitt i grillen. Sätt på locket på grillen.

  6. Kycklingen efter över en timme på grillen

    När den tjockaste biten på kycklingen (ofta låret eller bröstfilén) nått en temperatur på 72°C, så är det dags att servera. Servera gärna med fransk potatissallad.

Nyckelord: Barbeque, Grill, Kyckling