Rödvinssås
När det ska ätas kött i diverse modeller är rödvinssåsen nog den mest använda precis efter bean. Antalet variationer på rödvinsås är antagligen lika många som det finns kockar, och smaken är ju som bekant som baken.
När det ska ätas kött i diverse modeller är rödvinssåsen nog den mest använda precis efter bean. Antalet variationer på rödvinsås är antagligen lika många som det finns kockar, och smaken är ju som bekant som baken.
En hemmaslungad bearnaise. Det är ofta en hobbykocks heliga graal. Den kräver lite teknisk kunskap och fingerfärdighet. Men när man gjort den några gånger så brukar den sitta som en smäck. Man kan dela upp såsen i två etapper. Först gör man en reduktion på schalottenlök och dragon (det är detta som ger den klassiska …
Ja, kalla den vad du vill. En tomatsås med bra råvaror som får puttra länge. En sån som alla behöver ha i kylen/frysen.Sannolikt finns det lika många recept på marinara som det finns italienare el ättlingar till italienare. Konstigt nog är det alltid någons mamma som gör den bäst. Att göra sin egen pizzasås är …
En bechamél. Eller “vit sås” som en del säger. Klassisk god sås som man kan äta med sked (dock blir man nog orimligt tjock om man äter för mycket). Passar fantastiskt till att besudla lasagnen, som grunden i en äggsås, som guldkornet i en Croque monsieur eller som sagt, bara i en skål med en …
Här har du en barbequesås som kan få dig att känna dig som en riktig grillexpert från Texas.
Just nu börjar skogen där ute fyllas upp med gula, härliga läckerheter. Har man turen att snubbla över ett större område med dessa, så kanske det räcker till mer än den obligatoriska mackan med smörstekt kantarell.. Här är en grym sås som passar bäst till en mörad oxfilé, eller en klassisk söndagsstek.
Du vet när man gör en sån där riktigt håll-käften middag en torsdag och man bara vill ringa en vän som ska få smaka. En sån torsdag var detta. Den här gången två olika såser, vilket ju egentligen är helt onödigt, då båda två står bra för sig själva. Mycket gott dock att använda ramslökshollandaisen …
Ibland händer det att man vill göra en bearnaise som kan stå sig i kyla.. Eller som inte ska användas alldeles direkt på en gång, utan behöver förvaras en stund. Däremot vill man inte falla tillbaka på snabbköpets kalla såser förvarade i små burkar. Då kan en kallvispad bearnaisesås vara svaret. Den är gjord på …
Chimichurri är en het blandning av färska örter och olja, som passar som marinad till grillkött eller som sås till maten.
En hollandaise är en klassisk sås när man tänker helstekt lax och söndagsmiddag, men det är också grunden i många andra såser.