När det blir vår, och det går att köpa färska svenska sparrisar i varje ICA affär, då pirrar det i magen efter denna klassiker. Den går såklart att variera på flera sätt. De fina primörerna mår väldigt bra tillsammans med syran i hollandaisen.
Lägger man till ett “perfect egg” eller ett pocherat sådant, så förhöjer det extra mycket.
Vit sparris och hollandaise
Förberedelser10 minuter
Tillagningstid1 t
Total tid1 t 10 minuter
Måltid: Förrätt
Kök: Franskt
Portioner: 4 port
Hobbykock: Pär Hedberg
Ingredienser
- 16 st vita sparrisar
- Smör
- Salt
- Hollandaise
- 65-gradigt ägg, eller pocherat ägg
Hollandaise
En klassisk emulsionssås som passar perfekt till lax eller sparris.
Tillagningstid15 minuter
Total tid15 minuter
Måltid: Sås
Kök: Franskt
Nyckelord: Grillsås, klassiker, Klassisk, Tillbehör
Portioner: 4
Kalorier: 350kcal
Hobbykock: Pär Hedberg
Ingredienser
- 2 st äggulor
- 250 gr smält smör
- 2 msk pressad citron
- 2 msk vatten
- salt
Instruktioner
- Blanda äggulor, citron och vatten i en skål.
- Ställ skålen i vattenbad ca 70 grader och vispa till blandningen får den konsistens du önskar. Detta sker när blandningen når ca 66 grader.
- Vispa ner smöret, först droppvis, sedan mer tills allt har vispats in.
- Smaksätt med salt.
Anteckning
Obs 1. Spricker såsen? Då är det för varmt. Antingen äggröran eller smöret. Då kan man börja om i ny skål med en äggula, sedan hälla på den spruckna såsen under omrörning.
Obs 2. Testa att använda brynt smör istället. Eller addera schalottenlök och dragon, så har du en Bearnaisesås!