Vit sparris och Hollandaise – sous vide

När det blir vår, och det går att köpa färska svenska sparrisar i varje ICA affär, då pirrar det i magen efter denna klassiker. Den går såklart att variera på flera sätt. De fina primörerna mår väldigt bra tillsammans med syran i hollandaisen.

Lägger man till ett “perfect egg” eller ett pocherat sådant, så förhöjer det extra mycket.

Vit sparris och hollandaise

Förberedelser10 minuter
Tillagningstid1 t
Total tid1 t 10 minuter
Måltid: Förrätt
Kök: Franskt
Portioner: 4 port
Hobbykock: Pär Hedberg

Ingredienser

  • 16 st vita sparrisar
  • Smör
  • Salt
  • Hollandaise
  • 65-gradigt ägg, eller pocherat ägg

Instruktioner

  • Stoppa ner smör, salt och vit sparris i vakuumpåse. Låt gå i 85 grader, ca en timme.
    Vit sparris under vakuum
  • Servera med Hollandaise och pocherat ägg

Hollandaise

En klassisk emulsionssås som passar perfekt till lax eller sparris.
Tillagningstid15 minuter
Total tid15 minuter
Måltid: Sås
Kök: Franskt
Nyckelord: Grillsås, klassiker, Klassisk, Tillbehör
Portioner: 4
Kalorier: 350kcal
Hobbykock: Pär Hedberg

Ingredienser

  • 2 st äggulor
  • 250 gr smält smör
  • 2 msk pressad citron
  • 2 msk vatten
  • salt

Instruktioner

  • Blanda äggulor, citron och vatten i en skål.
  • Ställ skålen i vattenbad ca 70 grader och vispa till blandningen får den konsistens du önskar. Detta sker när blandningen når ca 66 grader.
  • Vispa ner smöret, först droppvis, sedan mer tills allt har vispats in.
  • Smaksätt med salt.

Anteckning

Obs 1. Spricker såsen? Då är det för varmt. Antingen äggröran eller smöret. Då kan man börja om i ny skål med en äggula, sedan hälla på den spruckna såsen under omrörning.
Obs 2. Testa att använda brynt smör istället. Eller addera schalottenlök och dragon, så har du en Bearnaisesås!