Kantarellsås 1


Just nu börjar skogen där ute fyllas upp med gula, härliga läckerheter. Har man turen att snubbla över ett större område med dessa, så kanske det räcker till mer än den obligatoriska mackan med smörstekt kantarell..

Här är en grym sås som passar bäst till en mörad oxfilé, eller en klassisk söndagsstek.

Kantarellsås

Perfekt till oxfile eller annat gott grillat
Förberedelser10 minuter
Tillagningstid10 minuter
Total tid20 minuter
Måltid: Sås
Kök: Svenskt
Portioner: 4 port
Hobbykock: Pär Hedberg

Ingredienser

  • 250 gr gula kantareller
  • 5 dl grädde (40%)
  • 1 msk köttfond, (gärna hemmagjord)
  • 2 st schalottenlökar
  • majsstärkelse
  • salt
  • peppar
  • smör

Instruktioner

  • Rensa kantarellerna på kryp, barr och mossa
  • Finhacka schalottenlök
  • Smält smör i en stekpanna och fräs på löken och kantarellerna
    Kantarellsås 3
  • När kantarellerna är gyllene, häll över grädden
    Kantarellsås 4
  • Häll i fond och låt småputtra 3 minuter
  • Red av med majsstärkelse utvispad i vatten
  • Smaka av med salt och peppar