Du har säkert tänkt någon gång, efter en kväll med vitt vin och räkor, att du borde ju ta tillvara på de där skalen på något sätt. Det ska ju vara så enkelt, har du hört. Och det är det!

En perfekt fond, som bas till din hummersoppa, eller till Risotto med skaldjur t. ex.

Bästa tillfället att ge sig i kast med detta är när du ändå ska vara hemma en hel lördag för att “påta i trädgården” eller annat som man gör hemma, men man kan gå ifrån när det behövs.

Skaldjursfond

Förberedelser30 minuter
Tillagningstid1 t
Total tid1 t 30 minuter
Måltid: Tillbehör
Kök: Europeiskt, Franskt
Hobbykock: Pär Hedberg

Ingredienser

  • 1 kg skal från färska skaldjur
  • 1 st fänkål
  • 2 st stjälk/blekselleri
  • 2 st gula lökar
  • 2 st lagerblad

Instruktioner

  • Fördela ut skalen på en djup plåt och rosta i ugnen på ca 250 grader i tio minuter. När man rostar använder man ugnen för att ge lite färg på råvarorna. Ger en djupare smak vid t ex fondkok.
  • Hacka fänkål, selleri och lök grovt
  • Lägg över skalen och grönsakerna i en stor kastrull, och täck med vatten. Lägg i lagerblad. Låt koka i 25-45 minuter.
  • Sila av och låt stå över natten.
  • Koka sedan upp och reducera ned till ca en tredjedel. Smaka av.
  • OBS! Salta ej, då det är lättare att salta upp rätten i efterhand, när man sedan tillagar med fonden.
  • Häll över i istärningsformar, och frys in. Ta sedan en kub till nästa långkok!

Anteckning

OBS! Som en av våra besökare noterat har koktiden i receptet varit väldigt lång (4-6 timmar). När det kommer till skaldjur riskerar koket att få en kraftig besk ton om man kokar det för länge. Därför har vi justerat ner koktiden för den del där skalen fortfarande är kvar.. Tack för synpunkten!

Produkttips